Prats de Molló i la Presta, Llenguadoc-Rosselló (França)

Aires medievals acollidors

Prats de Molló i la Presta, Llenguadoc-Rosselló (França)A. C.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Mirant el mapa, Prats de Molló i la Presta, el primer poble francès que es troba després de la frontera dels Pirineus gironins, no queda a més de 50 quilòmetres de distància d’Andorra en línia recta. Tot i això, per desplaçar-s’hi en cotxe, està a més de dues hores de viatge pel camí espanyol. Malgrat el llarg trajecte, les característiques del poble fan que valgui la pena perdre’s per la carretera. Primer, perquè el traçat permet gaudir del viatge gràcies als agradables revolts coberts per l’ombra dels arbres i, després, perquè una vegada hi arribes es veu la potència de l’indret. Al nucli antic no hi circulen vehicles i, tot i ser França, compta amb banderes de Catalunya, a més de les de Prats de Molló i la Presta, penjades al passeig principal. Una decoració festiva que enlluerna al llarg de l’any el poble, on a més del francès oficial s’hi parla un català tancat curiós de sentir.

Caminant més enllà del passeig, hi ha l’església Saintes Juste et Ruffine, que actualment es troba en procés de restauració i que data del segle IX. El centre de culte religiós és tan vell que ha hagut de ser restaurat en dues ocasions, els segles XIII i XVII. Però un dels llocs icònics medievals de la localització és el Tour de Mir. És una columna de senyalització situada a 1.540 metres d’alçada que permet comunicar-se a partir del foc, monitoritzant així el coll d’Ares amb altres llocs. És un monument que bé pot recordar l’encesa de les alimares de l’última pel·lícula d’El Senyor dels Anells que comuniquen les regions de Góndor i Rohan.

Tornant a la realitat medieval de Prats de Molló i la Presta, el monument que més destaca per sobre de la resta és el fort Lagarde. Situat al punt més elevat del poble, on pujar-hi és tota una excursió, és l’antic lloc de vigilància de la frontera francoespanyola. Des de la part alta es pot veure tot el poble i més enllà. Clarament, a l’època era un lloc estratègic per observar la circulació de persones i que suposava una bona fortalesa per als perills. Durant l’estiu, tanquen el fort Lagarde en horaris marcats per fer visites teatralitzades que ajuden a comprendre més la importància de la fortalesa a l’època medieval.

RECOMANEM:La ‘Ville Fortifiée’.

Passejar pels carrers de la Ville Fortifiée, dividida pel tor­rent de la Guillème, és el que realment farà veure els aires medievals que arrossega la localitat francesa.

tracking