Atlanterhavsveien (Noruega)
Circulant sobre les aigües
Les denominades carreteres nacionals s’han convertit en un dels grans atractius turístics de Noruega. Cada any, milers de turistes les recorren amb els seus vehicles per descobrir alguns dels principals paratges naturals del país nòrdic. Una d’aquestes és l’Atlanterhavsveien, que traduït vindria a ser la carretera del mar Atlàntic. Un trajecte d’únicament poc més de vuit quilòmetres que combina natura, modernitat i uns paisatges extraordinaris a mar obert, just a l’entrada dels fiords. Aquest tram de la carretera 64 es va acabar de construir l’any 1989 per unir una sèrie d’illots deshabitats i, de passada, connectar un parell de petites localitats pesqueres, Karvag i Vevang.
La via es pot agafar pels dos extrems i és gratuïta, però per un costat, venint des de la ciutat de Kristiansund –important nucli comercial de la regió–, s’hi accedeix a través d’un túnel subaquàtic de 5,7 quilòmetres que, un cop finalitzat, agraeix el pas als visitants amb un gens amable peatge d’uns 10 euros. El túnel acaba a l’illa d’Averøy, que s’ha de creuar per arribar a l’Atlanterhavsveien. Averøy ja ofereix uns primers paisatges sorprenents, amb conglomerats de roques a peu de mar amb molt poca vegetació pel dur clima causat pel vent i el fred de l’hivern, i es té la sensació d’estar en un paisatge lunar amb el mar de teló de fons. Ja a la carretera turística, l’aigua agafa protagonisme, encara que el comparteix amb els vuit ponts que uneixen els illots. Alguns d’ells són arquitectònicament espectaculars, però també funcionals. Per exemple, el Myrbærholmbrua té un vial per creuar-lo a peu que fa que desenes de pescadors s’hi acostin diàriament, en època d’estiu, per atrapar diferents espècies que transiten des del mar fins a l’interior dels fiords. Fins i tot els més inexperts n’obtenen captures. En altres illots s’hi han habilitat senders metàl·lics lleugerament elevats per fer un passeig i contemplar les vistes amb la màxima calma possible. Fins i tot hi ha lloc per al refrigeri entre tanta carretera, amb un punt d’informació que té un bar. Un cop finalitzada la part turística, la carretera continua fins a la ciutat de Molde.ç
Recomanem:
Storseisundbrua. És el més espectacular dels vuit ponts que conformen l’Atlanterhavsveien, que destaca pel seu pronunciat arc en corba que li dóna un punt de singularitat i modernitat.