racons d'estiu

El palau reial que no es jubila

El palau reial que no es jubilaCinta Audí

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Molts potser pensaran que fer una visita a Sevilla en ple estiu és de certa temeritat, perquè la calor aplomada que cau al sud d’Espanya en aquestes èpoques no és el millor company de viatge. Però si s’atreveixen a fer-hi estada, que val la pena, no dubtin a fer una aturada al Real Alcázar, per la seva espectacularitat i perquè resulta un punt ben adequat per evitar un matí les altes temperatures andaluses. Un cop a dins, anem a pams perquè aquest conjunt de palaus, que té la peculiaritat de ser el més antic d’Europa que encara està en actiu (s’hi allotja la família reial espanyola quan visita la ciutat), dóna per a molt. Amb més de mil anys d’història, es presenta com un dels edificis més complexos i rics del món per la diversitat d’estils arquitectònics que alberga: des de l’islàmic fins al mudèjar i gòtic passant pel renaixement i l’època barroca. La perla de la corona, però, és sens dubte el Pati de les donzelles (a la imatge), un espai d’estil mudèjar que és el delit de qualsevol aficionat a la fotografia perquè ofereix racons sensacionals.

Però no tan sols d’arquitectura tracta aquest racó d’estiu. També ofereix curiositats, com un òrgan hidràulic del segle XVII (és un dels quatre que es conserven al món) que sona a través d’un engranatge que combina aigua i aire, i els jardins del palau, dels més grans de Sevilla. Als Reales Alcázares se n’han viscut moltes d’històries, de les reials i de les que han marcat l’esdevenir del país veí: des de naixements fins a bodes, trobades entre Magallanes, Amerigo Vespucci i Elcano per planificar la primera volta al món, moltes reunions d’Isabel I després del descobriment d’Amèrica per controlar el comerç entre Espanya i el Nou Món, i també molt d’art, perquè va ser escenari al Segle d’or d’obres que Cervantes, Lope de Vega, Calderón de la Barca i Tirso de Molina van idear expressament per al lloc. I el cinema i la televisió, com no, també han posat l’ull a aquest espectacular indret. Potser els sonarà haver-lo vist a Game of Thrones (2015 i 2016), Night and day (2010), Kingdom of Heaven (2004) o ¿Dónde vas, Alfonso XII? (1958), entre d’altres.

RECOMANEM: És quasi un crim visitar Sevilla i no anar a fer unes tapes. Un bon lloc, per mític i per recomanable, és El Rinconcillo, la taverna més antiga de la ciutat (1670), prop del centre històric.

tracking