Quim Ribalta
“Al cinema només hi ha un rol, que és el treball en equip”
Documental per a nens fet per nens. Amb la seva companya Glòria Iniesta a El Bombeto van dur a terme el passat cap de setmana un taller de cinema per a nens al centre comercial Illa Carlemany.
No és el primer cop que vénen al país.
Amb l’Andorra Kids Film Festival ja vam venir l’any passat a fer una activitat de tarda i ara estaven interessats a fer alguna cosa amb més contingut. Que fos més que un taller de tarda, que fos un treball més col·lectiu i que tingués més potència. Va ser una idea de l’escola de cinema de l’Illa.
La proposta era fer un taller documental.
Sí, treballar amb nois i crear una peça en què ho fessin tot plegats.
Un documental sobre escales mecàniques.
Sí, al centre comercial li va interessar fer un tema sobre els perills de les escales mecàniques. Era molt interessant perquè el que fèiem era una fals documental. Perquè no gravàvem la gent directament a les escales sinó que els nens feien els personatges a qui els hi passava la història.
Però la temàtica era real.
Sí, sí. És un problema real que pateix la gerència de l’Illa Carlemany que és l’ús incorrecte de les escales mecàniques.
Van participar-hi alumnes de l’escola Sagrada Família.
Sí. Primer els vam fer una introducció a tot el que és la producció cinematogràfica. Què és explicar una història i què és explicar una història basada en la realitat. També vam fer una exploració pel centre per veure què feia la gent a les escales mecàniques. Ells van fer una llista dels mals usos que van veure. Més de 40 persones en van fer un mal ús en només 15 minuts.
I a partir d’aquí?
Vam simular unes escenes. Uns nens farien de reporters i els altres dels clients que en feien el mal ús i la seva reacció.
L’equip tècnic eren els nens?
Sí. Els vam explicar com utilitzar les càmeres i les gravadores d’àudio. Els hi vam explicar les tasques que es fan dins d’un set de rodatge. Això ho vam fer dissabte i diumenge vam rodar el film.
Com van respondre?
Va anar molt bé. Més enllà de l’acte de denúncia del problema amb les escales, els nens es van sentir molt motivats i van entendre que al cinema només hi ha un rol, que és el treball en equip. Tothom volia fer de tot i va ser un èxit perquè s’ho van passar molt bé mentre estaven aprenent.
El cinema és una bona eina per educar?
I tant. Jo sóc animador professional, m’he dedicat a la docència de l’animació i el cinema i l’educació m’encanten. La Glòria, la meva companya, és mestre de primària i ha menjat cinema des de petita. La idea principal és que coneguin el cinema i si els agrada fer-lo, fantàstic. I si no els hi agrada que com a mínim la temàtica en la que està basada el taller els hi arribi.