Miquel Pujal
“És important tirar cap a una agricultura més sostenible ”
Una vida dedicada al camp. Propietari del Prat Rector de Casa Gené a Arans (Ordino), ha guanyat el primer premi del Concurs nacional agrícola de prats florits Andorra 2016, que arriba a la tercera edició.
Què és per a vostè aquest reconeixement?
És un premi que es fa extensiu a tota la feina que s’ha fet en aquest prat, que involucra tota la família del meu pare. Hi ha molta feina dels meus pares, dels meus tiets i inclús d’amics dels meus pares.
Doncs, és una distinció a tota la família...
Sí, més encara, a tots els pagesos i ramaders. No és només a una feina d’un, sinó de totes les generacions que han cuidat aquest camp.
Per què és important poder tenir els prats florits?
És com si tens un arbre fruiter que et va donant els fruits que et menges. Si cuides el prat, el talles quan toca, li aportes l’adob quan toca, et donarà uns fruits que és una herba de qualitat amb les flors corresponents, que les vaques consumiran, els portarà una millor salut i la cria de la vaca serà de més bona qualitat.
La ministra va lloar la funció dels prats florits per conservar l’ecosistema.
Els prats florits, on han anat els tècnics del Govern, han de ser d’herba natural i ha de fer trenta anys que només s’hi sembra herba. Això dóna una vida al voltant del prat... des de les papallones fins a moixons i cabirols.
A banda d’herbes, té algun altre tipus de planta o flors?
Grandalles, a la primavera.
És difícil conservar un prat d’aquestes característiques?
La feina del pagès avui en dia aquí a Andorra està estrictament molt lligada a la maquinària que es pot fer servir. La maquinària val diners, però estalvies personal i hores. Aquest prat, el 80% l’he de fer a mà.
Com es manté el prat?
El mes de juliol tallo l’herba. A mitjans de novembre hi posem el bestiar perquè durant l’estiu torna a créixer l’herba i les vaques es menjaran aquesta herba abans de l’hivern. Hi deixaran els seus fems allà, i el juliol de l’any que ve l’hauré de tornar a tallar.
Pràcticament funciona sol.
Exactament, forma part de la cadena, les vaques mengen l’herba i adoben el camp. Amb el riu que passa a la vora, tinc aigua sense límits.
És important alternar prats florits amb cultius.
En l’època de la massificació del tabac es va fer malbé tot això. Als anys 60, sí que hi havia una importància d’alternar els prats de cultiu amb els florits perquè hi havia pocs mitjans. Per exemple, si a la terra hi cultives molts anys patates s’empobreix molt i no donarà fruits. Per això ho alternaven. Ara no faria falta perquè amb els mitjans que tenim, o l’adob químic, es manté.
És essencial que Andorra tingui més prats florits?
No és rellevant que Andorra tingui més prats florits, sinó que el que és important és el que s’està fent ara aquí, tirar cap a una agricultura el més sostenible possible. Veure que no tot s’acaba amb adob químic i tractors de quatre mil cavalls.