Teresa Castellà

“Perquè torni el talent jove s'ha d'implicar el territori”

Iniciatives per afavorir el retorn del “talent jove". Van ser al ‘workshop’ de la Seu per informar de les eines que el projecte Odisseu (www.odisseujove.cat) posa a l’abast del jovent que vulgui viure al món rural.

“Perquè torni el talent jove s'ha d'implicar el territori”Miquel Vigo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’objectiu del projecte Odisseu és facilitar la inserció laboral dels joves al món rural. Això no correspondria al Servei d’Ocupació de la Generalitat?

El Servei d’Ocupació treballa a tot el territori, mentre que el projecte Odisseu se centra en les comarques rurals mitjançant 11 grups d’acció local. El projecte sorgeix a conseqüència del programa Leader de la Comissió Europea, arran del qual es va veure la necessitat d’escoltar els agents de cada territori per decidir què fer d’acord amb les especificitats de les zones rurals.

En quins sectors treballeu preferentment?

No hi ha uns sectors preferents, sinó que treballem per construir eines per connectar els demandants de feina amb empreses per tal de facilitar el retorn dels joves (fins als 40 anys) al món rural en tots els sectors.

Una cosa és tenir un contracte de treball i una altra de ben diferent plantejar-te viure al món rural.

Demanem als joves què en pensen del món rural i mirem d’afavorir les candidatures d’aquells que tenen clar que hi volen viure. Posem al seu abast tota la informació de què disposem per facilitar-los la integració, com ara l’oferta de serveis, escoles, habitat- ge, activitats esportives i de lleure, etc. Tanmateix, l’empresari també ha de saber motivar els joves que contracta per tal que vegin en aquesta oportunitat laboral una opció de futur. És més: si de debò volem apostar per recuperar el talent jove al món rural cal la implicació de tot el territori.

A la vostra web es diu que l’èxode de joves contribueix a “la masculinització de la societat rural”. Què voleu dir?

Tradicionalment, les feines a pagès s’han considerat feines “d’homes”. Cal trencar amb aquest prejudici i aconseguir que els joves que marxen per formar-se retornin i continuïn aquestes feines tradicionals i alhora apostin per endegar projectes en nous sectors. D’altra banda, les estadístiques indiquen que marxen més dones que homes.

Quin balanç en feu des que es va posar en marxa el projecte el 2011?

Encara no tenim prou dades per fer-ne un balanç acurat. Els primers anys han estat de definició i consolidació del projecte, i actualment estem treballant a escala comarcal per implicar encara més el sector privat i trobar la manera d’incorporar la veu del jovent al debat sobre quines iniciatives cal promoure a cada indret en particular. El projecte ens ha permès posar en marxa eines pont amb el talent jove que està fora del territori i voldria retornar.

tracking