Joaquim Bellmunt
“El càncer, si no es cura, es 'cronificarà' com la diabetis”
Investigant la malaltia. El doctor Bellmunt ha dirigit el Centre de càncer de bufeta de Boston i ara és director científic de l’Hospital del Mar. Demà (19 h. al Centre de Congressos d'Andorra la Vella, organitzada per MoraBanc) imparteix una conferència sobre la immunoteràpia.
Què és la immunoteràpia?
És una nova modalitat de tractament del càncer que aprofita els limfòcits, que estan desactivats pel tumor.
Com els desactiva?
El tumor és molt llest i posa com un fre. Amb els fàrmacs s’allibera el fre i els organismes de defensa del nostre cos ataquen el tumor.
S’ha aplicat ja aquest tipus de teràpia?
De moment això s’ha començat a practicar amb càncers de pulmó i de ronyó. L’expresident dels Estats Units Jimmy Carter va fer una metàstasi que li va arribar a afectar el cervell. Es va tractar amb aquests fàrmacs. També estic explorant els càncers que afecten la bufeta.
En què es basa el tractament de la quimioteràpia?
La quimioteràpia és una bomba, ho mata tot indiscriminadament. El que fa és matar les cèl·lules que creixen més ràpidament. Les cèl·lules dolentes creixen més de pressa, però també d’altres com el cabell. Això fa que tingui efectes secundaris com la caiguda del cabell o els vòmits.
És millor la immunoteràpia que la quimioteràpia?
En els càncers amb metàstasi, avançats, la immunoteràpia es tolera millor. Aquests fàrmacs el que fan és aprofitar recursos teus de l’organisme, que estan adormits, perquè ataquin el tumor. Per això no veiem els efectes secundaris que té la quimioteràpia. Vam fer un estudi comparatiu als Estats Units i als pacients que van utilitzar la immunoteràpia els va anar millor, viuen més temps i sense efectes.
La immunoteràpia és el futur?
Estem fent recerca per atendre el pacient d’una manera més àgil. A vegades el que li va bé a un no li va bé a un altre. Per això, hem de veure el que li va bé a cadascun dels malalts. Els tractaments tenen un cost d’entre uns 6.000 i 10.000 euros i només se’n beneficien un 25%.
I què s’ha de fer per evitar-ho?
Estem veient que cada tumor té les seves particularitats, en alguns casos els està funcionant millor la quimioteràpia i en altres la immunoteràpia.
S’ha d’anar a un tractament personalitzat?
La medicina possibilita veure quins són els mecanismes subjacents per tractar la malaltia segons els tumors.
Creu que en el futur hi haurà cura per al càncer?
Si no es cura, es cronificarà la malaltia com passa amb altres patologies com pot ser la diabetis, que no té cura, està latent, però es tracta.
Com sorgeix aquesta malaltia?
És una desregulació mecànica de la genètica de l’organisme. És clar que afecta els gens, però ho fa amb unes operacions a l’atzar que desconeixem.
És un mite o una realitat que hi hagi hagut un increment per la contaminació?
Es pot veure afectat per l’entorn, la contaminació, els mals hàbits com el tabaquisme o la dieta.