Anna Zahonero
“Hem de tornar a construir pensant en els que vindran”
Viure millor a les ciutats. Experta en paisatgisme, ofereix la conferència ‘Aproximació ecològica a la relació de la natura i la ciutat’, demà a les 18.30 hores a la sala de conferències de MoraBanc.
L’ecologia ens ajuda a construir millors ciutats?
Ens permet resoldre problemes com ara la contaminació, l’estrès, la manca d’espais públics, la mobilitat, etc.
Realment ja es construeix tenint en compte tot això?
Cada vegada més. S’estan fent més coses de les que realment ens adonem. Hi ha molt coneixement i penso que això ja arriba a les administracions. De vegades el ciutadà ho percep amb retard, perquè cal que passi temps per poder-ho aplicar.
Quina ciutat n’és un exemple?
Com sempre, els països nòrdics. Estocolm excel·leix. Des de fa molts anys, quan aquí no sabíem què era una anella verda, allà ja les tenien fetes des dels anys setanta. I a nivell de la península, Vitòria també fa molt temps que treballa per l’espai verd del ciutadà.
En una gran ciutat atapeïda, per on començar a treballar?
L’espai públic verd, per exemple, pot servir per gestionar l’aigua de la pluja. Els parcs de dins les ciutats tenen la capacitat de climatitzar una zona relativament àmplia del voltant. A l’entorn mediterrani això és molt important perquè pot abaixar la temperatura ambient un grau. Fer això amb energia és molt costós.
La tecnologia hi té un paper clau?
No hi té un paper rellevant, tot i que no vol dir que no es faci servir. S’intenta buscar els mecanismes que no ens facin dependents de la tecnologia, que no calgui un manteniment.
És sostenible la construcció massificada que té Andorra?
No conec la problemàtica d’Andorra a fons, però penso que la morfologia determina les condicions de creixement. De seguida hi ha uns pendents molt alts i, clar, a les parts baixes hi ha molta densitat. Quan es construeix tant, la qualitat ja no és la que ens agradaria a tots.
Té solució?
Suposo que es poden dur a terme accions, però requereixen molta implicació per part de tothom. Anar en transport públic és una solució, però és més fàcil agafar el cotxe.
Tot això requereix molt de temps.
Però ens hi hem de posar. Hi ha accions que començarem a fer ara i se les trobaran fetes els nostres fills i nets. Hem de tornar a construir pensant en els que vindran.
En què se centrarà demà?
Sobretot en un exemple teòric, un projecte sobre l’àrea metropolitana, l’espai públic i la restauració ecològica d’un corredor biològic. Tenim oportunitats de fer les coses d’una altra manera, de millorar el sistema urbà des de la mirada de l’ecologia i la natura.