Axier Arbilla
“Hem de conèixer i valorar els productes que tenim”
Recomanacions per perdre la por als fogons. El cuiner del restaurant Arbeletxe ha fet el curset ‘S’ha acabat el bròquil’, adreçat a homes amb poca o cap traça com a cuiners, per transmetre’ls el plaer de cuinar i el valor de menjar allò fet per un mateix.
Amb tants programes de cuina com hi ha, què té de diferent aquest curset?
Era un curset per aprendre a organitzar-se a la cuina. Molta gent s’espanta quan han de preparar un dinar per a deu persones, i aquí el que hem fet és preparar en poques hores un àpat per a cada dia de la setmana i mostrar com, amb organització, es pot fer molta feina a la cuina.
Per què anava adreçat només a homes?
Perquè els homes, o som molt exigents o ho deixem córrer quan ho veiem massa complicat. En concret, el curset estava pensat sobretot per a homes de 30 a 40 anys que s’han independitzat i es troben que s’han de posar a cuinar, per a ells o per a la parella.
Saber cuinar és una manera de seduir la parella?
Sense cap mena de dubte. Si et saps defensar a la cuina ja tens molt guanyat.
Entenc que us heu centrat en la cuina casolana de tota la vida?
Hem deixat de banda les tècniques més avantguardistes i ens hem centrat en un tipus de cuina saludable i econòmicament assequible a totes les butxaques, tant pels ingredients com pel fet que racionalitzar els processos a l’hora de cuinar també és una manera d’economitzar.
Preparar àpats amb tres o quatre dies d’avançament, no és renunciar al plaer de menjar un plat acabar de fer?
No ha de ser pas així. Per això al curset hem treballat amb tècniques d’envasat al buit i altres formes de conservar els aliments, a més d’aprendre que cada tipus de preparació té un temps de conservació diferent.
No és partidari dels precuinats?
No, perquè tots porten additius o conservants, i malgrat ser aptes per al consum humà no és el mateix que consumir el producte fresc. A força de consumir plats preparats se’ns estan oblidant els sabors dels aliments. A banda que saber què menges i que ho has preparat tu també és un valor afegit a la cuina.
Què és el primer que cal saber per començar a cuinar?
El primer de tot és conèixer els productes, quin gust tenen, quina és la millor època de l’any per consumir-los... I més en un territori com el nostre, on tenim productes de molta qualitat. Cal començar per conèixer el que tenim a casa i aprendre a valorar-ho.
I ens hem d’envoltar d’electrodomèstics sofisticadíssims?
En absolut. A mesura que vagis perfeccionant la teva manera de cuinar ja veuràs quins estris et fan servei. Però també està bé recuperar les cassoles de fang o de ferro de tota la vida, perquè a més del gust que donen als àpats també ens aporten una tradició cultural que és important mantenir.
Digui’m un menú facilet per quedar bé amb la parella.
Podries començar amb uns canelons de verdures amb un toc de tòfona, que no tenen cap complicació; i de segon, pollastre de corral amb llagostins. Tot és qüestió de posar-hi ganes i il·lusió, i segur que surt bé.