Tània Giró

“Per sentir la natura ens hi hem d'apropar sense prejudicis”

Recuperar el plaer de viure la natura. Ahir va encetar el cicle Sentint les estacions, organitzat per l’Espai Ermengol per aprendre a copsar amb els cinc sentits tot el que la natura ofereix al llarg de l’any.

“Per sentir la natura ens hi hem d'apropar sense prejudicis”Miquel Vigo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Malgrat tenir la natura a tocar, li hem girat l’esquena.

La nostra societat ens fa centrar l’atenció del dia a dia en aspectes econòmics, socials, polítics, i de mica en mica ens hem anat oblidant de les sensacions que podem viure a la natura. Aquest taller proposa una sèrie d’activitats en cada estació de l’any per tornar a aprendre a copsar aquestes sensacions d’una manera molt bàsica.

Hi pot participar tothom?

És obert a gent de totes les edats.

Diferents edats implica diferents graus de curiositat, com ho compaginarà?

Aquest és precisament un dels incentius del taller: constatar com, malgrat fer la mateixa activitat en el mateix entorn, cadascú percep coses diferents, bé perquè s’ha atansat amb més o menys curiositat, com diu, o també perquè cadascú s’apropa a la natura des de la seva història personal. Per exemple, la gent que a casa ha viscut un vincle més estret amb l’àmbit rural té una predisposició diferent que els que han viscut en un altre ambient per raons familiar o professionals. En qualsevol cas, l’important és apropar-se a la natura sense cap prejudici ni cap idea preconcebuda de cap mena.

Ens hem habituat a veure la natura d’una manera utilitarista?

Potser sí. En el passat hem tingut l’hàbit de contemplar la natura i copsar els petits canvis, possiblement per necessitat, perquè depeníem més directament de les collites o del bosc per viure. Ara, en canvi, aquesta actitud sembla fins i tot que ens fa vergonya, l’hem deixat en un segon o un tercer terme i donem més importància al coneixement d’aspectes tecnològics o socials.

El taller, doncs, està pensat per recuperar l’hàbit de contemplar la natura?

Hi ha una primera part a l’aula on treballem diferents tècniques psicomentals (semblants a les que fem servir a les classes de ioga) per tal d’aprendre a focalitzar l’atenció i tenir una actitud adient durant la sortida posterior.

El fet que la sortida sigui a un entorn prou conegut, no condiciona el propòsit de l’activitat?

Al contrari. Precisament perquè tens la sensació que coneixes l’entorn, és força interessant com pot arribar a canviar la percepció del que veus; i encara és més interessant canviar impressions al final de l’activitat i constatar que cadascú ha vist coses diferents tot i ser al mateix lloc.

N’hi ha prou amb una sortida o cal seguir tot el cicle de l’any?

Això ja depèn de cadascú, però ja que a l’Alt Urgell tenim la sort de tenir unes estacions molt marcades, seria maco que poguessin venir a totes quatre sortides i comparar les sensacions i com els canvis de la natura influeixen en les nostres emocions i en l’estat anímic.

Hi ha cap relació entre les seves dues professions o són camins paral·lels?

No hi ha cap lligam directe, si vol dir això. Si de cas, són dues maneres d’intentar donar resposta a la inquietud per entendre el món.

tracking