Jon Apodaka
“El nombre de morts per allaus anirà augmentant”
Geòleg especialista en riscos geològics. Convidat per l’Espai de Neu i Allaus, analitza avui a la Llacuna (19.30 h) un cas real de múltiples esllavissades accidentals esdevingut fa un any a Osca. Quatre esquiadors van haver de ser rescatats.
El títol de la conferència ja és prou explícit, ‘Freeride vs. Freedead’...
Sovint ens endinsem a la muntanya quan la perillositat és extremament alta i cal prendre moltes mesures. Però encara falta molta educació i conscienciació, ja des de l’escola. I més en un país com aquest.
Què va passar l’hivern passat al Pirineu d’Osca?
En un mateix dia es van produir diverses allaus provocades pels esquiadors, amb quatre persones afectades. Per sort no va morir ningú, però un dels casos va ser força greu. Un grup es va saltar la prohibició de l’estació d’accedir a l’espai forapista i un dels nois va quedar sepultat. Els companys el van rescatar a temps.
Són molt habituals aquests tipus d’accidents?
La pràctica dels esports de muntanya a l’hivern cada vegada és més habitual. El nombre d’usuaris ha augmentat exponencialment, però hi ha força imprudències: no es consulten els informes meteorològics ni de risc d’allaus, ni es fa cas dels advertiments. Per això, els especialistes temem que el nombre d’accidents i de morts aniran augmentant.
Quin equipament bàsic cal dur a sobre?
Un dispositiu ARVA, que emet senyals de localització, així com una pala i una sonda, és l’imprescindible. Però no n’hi ha prou de portar-ho; també cal saber fer-lo servir, perquè cada element té un paper clau en cada fase del procés de rescat.
Com es pot aprendre?
Es fan infinitat de cursos, també a Andorra, on s’ensenyen, a més, tècniques bàsiques de primers auxilis. Quan es localitza l’esquiador cal verificar que respira correctament, i en cas contrari practicar una reanimació cardiopulmonar. També cal aplicar un protocol especial per si s’han patit danys medul·lars.
És inviable esperar els equips de rescat?
Triguen molt a arribar i el temps és un factor clau. A partir dels 15 minuts les possibilitats de supervivència sota l’allau es redueixen dràsticament. Per això és important tenir les eines suficients per fer l’autorescat.
Que hem de fer si som víctimes d’una allau?
Mentre ens arrossega cal fer moviments natatoris. L’objectiu és apartar el màxim possible de neu. En el moment que el flux s’atura intentarem crear una cambra d'aire. Com més gran sigui aquest espai, major temps de supervivència. També existeixen motxilles airbag, que són força cares i que minimitzen el risc de quedar enterrats.
Es pot sortir d’una allau pel propi peu?
És impossible i és un mite que està força estès. Només es podria fer si la neu acumulada és molt recent i en poca quantitat.