Susana López
“Una fusta de bona qualitat ennobleix qualsevol moble”
Nova vida per als mobles amb (o sense) pedigrí. A Susana López l’ofici li ve de tradició familiar. Fins al maig fa un curs a l’escola d’art de la Seu obert a tothom qui es vulgui iniciar en l’art de la restauració, en tingui o no cap experiència.
La crisi ens ha fet apreciar més el que tenim a casa?
La crisi ha influït més aviat en sentit contrari. Anys enrere era més freqüent que la gent es plantegés restaurar els mobles antics, però ara, amb la crisi, la majoria prefereixen comprar mobles prefabricats perquè surt més econòmic que encarregar una restauració.
Tan car és restaurar un moble?
És una feina que porta moltes hores, i això costa diners. Tret que s’ho faci un mateix, és clar.
En els cinc mesos que dura el taller que feu, n’aprendré prou per fer-ho jo mateix?
Si més no podrà aprendre com fer-ho. De tota manera, li aconsello començar amb peces petites perquè així podrà conèixer millor tot el procés, mentre que si comença amb un moble gran la restauració li ocuparà tot el curs. Tot i així, el taller està pensat perquè qui ho vulgui s’hi pugui afegir en qualsevol moment.
Tot i així, sembla una feina complicada, amb tants materials com hi ha.
És cert que cal saber distingir els tipus de fusta, per exemple, perquè cadascuna requereix d’un tractament diferent, però la pràctica hi ajuda. L’important és tenir sensibilitat per apreciar els mobles o els objectes antics i saber combinar-los amb el que podem tenir a casa, encara que sigui d’estils o èpoques diferents.
Com es distingeix una antiguitat que mereix ser restaurada d’una rampoina que només fa nosa?
Quan un moble és de qualitat, es nota a simple vista: la veta d’una bona fusta és bella per si sola. Una fusta de bona qualitat ennobleix qualsevol moble que es construeixi amb ella.
Hi ha cap estil que tingui més demanda dels restauradors?
Hi ha estils que de sobte es tornen a posar de moda i es revaloritzen. Ara torna a estar de moda l’estil dels anys 50, perquè tenen un disseny modern, tot i el temps transcorregut.
Com ara aquells sofàs d’‘skay’ tan cridaners que s’enganxaven a la pell?
Això mateix, però amb materials d’una qualitat més bona.
Una restauració sempre revaloritza el moble?
Depèn de molts factors. De vegades trobes peces per a les quals no hi ha una altra solució; però un moble en bon estat sense restaurar és més valuós que si s’hagués hagut de restaurar, perquè una restauració sempre es nota, per molt bé que es faci.
Els productes que fa servir, són fàcils de trobar per a algú que no s’hi dediqui professionalment?
Jo no he tingut problemes per trobar-los a la Seu o a Andorra. En tot cas, avui dia a Internet s’hi pot trobar de tot.
Vostè, com va començar en aquest ofici?
Vinc d’una família d’antiquaris i restauradors: el meu pare era restaurador de metalls; el meu germà, de pintura i escultura; i jo vaig triar els mobles de fusta.