Javier Escánez
“En molts casos l'alternativa a la pròtesi és la regeneració”
Cèl·lules mare contra les afeccions articulars. Dirigeix, al costat de Javier Rojas, el centre ROES Clinic, l’únic del país que utilitza mètodes de regeneració cel·lular per tractar patologies que fins ara tenien molt difícil solució.
En què consisteix el procediment de regeneració cel·lular?
Primer es fa una lipo-aspiració. S’aspiren 50 centímetres cúbics de greix del pacient per després sotmetre’ls a un processament químic enzimàtic, per extreure la fracció estromal vascular. Aquestes cèl·lules es fan servir després, reimplantant-se en la zona a regenerar: una articulació, un múscul, un tendó...
Es pot realitzar tot el procés en un sol dia?
No només es fa el mateix dia, sinó en un espai de temps que no supera l’hora i mitja.
I el pacient ja pot marxar?
Sí, tot i que els resultats del tractament no són immediats. De la mateixa manera que hi ha un procés d’instauració de la lesió, també hi ha un procés de recuperació i cicatrització de la mateixa.
Com es potencia aquesta recuperació?
Cal estimular l’articulació tant amb fisioteràpia com amb factors de creixement. És a dir, periòdicament se li extreu sang al pacient, se centrifuga i els factors de creixement resultants s’implanten. El temps de recuperació varia segons la patologia, però acostuma a ser d’uns mesos.
Quines afeccions pot tractar?
Tots els tipus d’artrosi, així com osteoartritis, lesions degeneratives tendinoses, trencaments musculars... és a dir, problemes que poden ser tan degeneratius com posttraumàtics.
Existien tractaments previs a aquesta tècnica?
Per a alguns casos no. Per exemple per a la condropatia, que és un problema del cartílag articular, directament no hi havia cap solució, ja que no es regenera per si mateix. Ara és possible.
Quin és el perfil de pacient més habitual?
El gruix dels pacients tenen artrosi de maluc, de genoll o de turmell. Normalment són extremitats inferiors, que són les que més pateixen. I cal ressaltar que molts ens venen a veure per no haver-se de posar una pròtesi. Som l’única alternativa que els queda.
Es tracta, doncs, majoritàriament de gent gran?
No, també treballem amb esportistes, que igualment pateixen molt desgast. Anys enrere, un esportista, per una tendinitis havia d’abandonar la seva carrera. Ara, amb les teràpies existents, poden seguir amb l’activitat un cop superat el procés de rehabilitació.
La regeneració del teixit és per sempre?
No. Els estudis acrediten un període mínim de cinc anys. De tota manera, anualment es fa una teràpia recordatori per allargar la vida de l’articulació. A més, el pacient pot repetir el tractament complet cada certs anys. Com que les cèl·lules són seves, el risc de rebuig és zero. Fins i tot es pot utilitzar el greix extret en la primera sessió.
De quina manera?
El greix es pot guardar en bancs de criopreservació, i recuperar-se. A més, aquestes cèl·lules tenen més poder regeneratiu, perquè són més joves.