Sergi Riba
“Als anys 90 es va construir en zones on no es podia”
Sergi Riba, enginyer civil, té 30 anys i és de Segudet. Està enllestint un estudi que permetrà conèixer quines són les zones del país que tenen un risc més alt de patir desbordament de rius.
Hi ha perill de desbordaments a Andorra?
Últimament cada any estem tenint afectacions torrencials. És el que va passar a Aixirivall, a la Peguera, al riu Runer el 2008 o al riu de Montaup el 2010. A Llorts, per exemple, entre el 1600 i el 1700 va desaparèixer l’antiga església.
I vostè s’ha dedicat a estudiar aquest tipus de riscos naturals.
He creat una metodologia per identificar els riscos, classificar-los i quantificar-los. Proposo fer una combinació de quatre blocs: analitzar els paràmetres històrics, la forma de les conques i dels rius, els paràmetres geològics i després els models numèrics.
I això permet saber quines zones són perilloses.
Tot això ho combino, identifico si hi pot haver un risc torrencial i el puc cartografiar i quantificar per saber si aquella zona és perillosa i si s’hi pot construir.
Tenim més risc aquí que en altres llocs?
Torrencialment sí, som un país que tenim més risc que altres.
I quines són les conques que generen més problemes?
Les que tenen molts sediments i no tenen coberta vegetal que retingui l’aigua o les que tenen pendents són les més perilloses, perquè s’ho emporten tot. Aquí al país tenim les de la Comella, la de Llorts, la del riu Aixec als Cortals d’Encamp.
I l’eina que vostè ha creat permetria tenir un control sobre els desastres naturals?
La natura no es pot controlar, el risc zero no existeix perquè és imprevisible, però com més informació tens més et pots anticipar.
I saber quines són les zones més delicades.
Exacte, he aglutinat tota la informació disponible al país quant a topografia i xarxa hidrogràfica per tenir dades sobre com està cada zona. Això ens permet saber que les conques de Sant Julià són complicades. A Aixirivall he trobat quatre o cinc antecedents històrics de desbordaments entre el 1700 i el 1900.
La finalitat última és mirar d’evitar que hi hagi problemes?
Sí, completament. Que els professionals o l’administració puguin agafar tots aquests paràmetres i puguin anticipar-se a una desgràcia. Amb aquesta metodologia si tens tot això ja sabràs que no podràs construir a la part baixa de la conca de la Comella perquè tot t’indica que allà hi haurà un desastre algun dia.
S’ha construït sense tenir en compte tot això?
Actualment estem construint tenint en compte això, però va haver-hi un descontrol urbanístic als anys 90. Es va construir en zones on no s’havia de construir. Si tot això s’hagués fet abans no s’hauria construït per exemple a Arinsal o s’hagués fet un dic de contenció.
Això limita la construcció...
Es podria construir, però amb unes mesures de protecció importants. Si et vols fer una casa ha de tenir les mesures necessàries perquè el risc sigui residual.