Coque Claret

“Construir amb fusta és una gran oportunitat per al país”

Amb Dani Calatayud oferirà la xerrada La inevitable descarbonització de la construcció: una oportunitat. A les 18.00 hores a la sala d’actes del BancSabadell.

“Construir amb fusta és una gran oportunitat per al país”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Pocs han sentit parlar de la descarbonització de la construcció. Què és?

És utilitzar materials que tenen poca quantitat d’energia fòssil incorporada. Quan he de construir amb formigó i amb acer necessito molta energia que em prové de fonts no renovables i he de consumir molt petroli. La fusta és un material que necessita molt poca energia, fixa carboni de la biosfera i no el consumeix. El principal problema que tenim al segle XXI és l’excés de CO2 a la biosfera i necessito buscar estratègies on hi hagi poc carboni que provingui dels combustibles fòssils i materials que els fixin.

Per què és inevitable el seu ús?

Si volem sobreviure com a espècie humana al segle XXI és inevitable descarbonitzar la construcció. La nostra espècie no té la capacitat d’assumir un canvi en 100 anys de 7 o 8 graus de temperatura. Altres espècies que viuen sobre la Terra, sí, la humana, no. Si volem que la temperatura no pugi més d’un o dos graus hem de deixar d’emetre CO2 a l’atmosfera, i un dels agents que emet més és l’activitat de la construcció.

I parleu que és una oportunitat.

Ho és, i sobretot per a un país com Andorra que té una quantitat de boscos amb una qualitat interessant per al món de la construcció. Aquest gran problema el puc transformar en una oportunitat, puc canviar els meus sistemes habituals del segle XX basats en el formigó i retornar a un dels materials que antigament s’havia utilitzat: la fusta. Un material renovable amb el qual puc gestionar els boscos del meu país i obtenir un material propi i proper.

També afecta l’economia?

Sí, pots desenvolupar economies locals de productes de valor afegit elevats vinculats a la gestió dels seus boscos. Tots els elements que participen són de proximitat. Ajuda a gestionar els meus boscos, d’ells obtinc uns productes que puc transformar per generar una activitat amb la qual construir els edificis del meu país. Construir amb fusta és una gran oportunitat per a Andorra.

No seria una novetat?

A Europa, no. Tot el territori alpí està treballant en aquesta línia d’una forma molt important. És estrany que el Pirineu català i l’andorrà no s’hagi apuntat. Ara comencem, però som els últims que arribarem.

I per què no ho hem fet?

A dia d’avui és molt més fàcil construir de la forma convencional. No ho podem canviar d’un dia per l’altre, però podem organitzar un petit clúster transfronterer de la zona Pirineu amb universitats, empreses de gestió de la fusta i constructores que s’uneixin per desenvolupar aquest sector de negoci que és mediambientalment imbatible. Si no ho fem, és perquè no volem.

Andorra té edificis molt envellits. Es pot fer servir aquest sistema per rehabilitar-los?

I tant. La rehabilitació amb materials d’origen orgànic està a l’ordre del dia. Hi ha molts projectes europeus que han utilitzat aquesta idea conceptual per rehabilitar façanes i estructures d’edificis.

tracking