Imma Obiols

“L'èxit de la proposta és que transmet l'amor pel territori”

Conèixer i estimar l’entorn. Des del 2004, l’ajuntament de la Seu i el Consell Comarcal elaboren un calendari anual de sortides a peu per donar a conèixer la natura i la cultura de l’Alt Urgell.

“L'èxit de la proposta és que transmet l'amor pel territori”Miquel Vigo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les sortides estan pensades per a gent de la comarca o com a reclam turístic?

El propòsit de les sortides és donar a conèixer el territori, tant a la gent d’aquí com als turistes que ens visiten, mitjançant la informació que repartim als hotels. Amb els anys ha anat augmentant de mica en mica el nombre de persones que en prenen part, tant d’aquí com de fora, però el gruix de participants és gent de l’Alt Urgell i de contrades properes. D’Andorra, per exemple, hi ha força gent que s’hi apunta.

Desconeixem allò que tenim més a prop.

En alguns casos, és així. En d’altres, les sortides són una manera de conèixer l’entorn més a fons o d’endinsar-se en la història de determinats indrets. En aquest sentit, cal destacar que les sortides culturals de l’agost guiades pel Carles Gascón acostumen a tenir moltes inscripcions. De fet, la clau de l’èxit d’aquestes sortides, el que les fa diferents, és que les persones que fan de guies transmeten el seu amor pel territori.

Hi ha sortides fins al desembre, com s’organitza el calendari?

La funció de l’ajuntament i del Consell Comarcal consisteix a coordinar les propostes pròpies amb les que ens fan les entitats que col·laboren en el projecte, que són alhora les que les organitzen. I això també determina en part el calendari. Així, la darrera activitat d’enguany és una sortida que ja gaudeix de certa tradició popular, com és dur el pessebre a Castell-llebre.

Llavors, les sortides no s’organitzen exclusivament per a aquesta iniciativa, sinó que ja les fan les entitats regularment?

És una barreja de les dues coses. Hi ha entitats que ens proposen alguna activitat específica per a aquest calendari, i d’altres que hi participen amb activitats que ja fan regularment però que volen obrir-les a una participació més àmplia. Enguany, per exemple, s’hi ha afegit l’Associació Astronòmica de la Seu amb una proposta per observar les llàgrimes de Sant Llorenç, a l’agost.

Tot i que les sortides són gratuïtes, hi ha cap límit de participants?

En principi, no. Pot ser que en algun cas específic es recomani un nombre límit per les característiques de l’activitat, però no és l’habitual. El que sí demanem a qui vulgui participar és que s’inscriguin prèviament, perquè això els dóna dret a gaudir de l’assegurança que contractem per a cada sortida i alhora els podem avisar si hi ha cap modificació de darrera hora.

Què passa si hi ha cap accident en el transcurs d’una sortida?

Normalment hi van dos o tres responsables amb cada grup i ells s’encarreguen de solucionar els imprevistos que puguin sorgir. El fonamental és posar-hi el màxim de sentit comú per part de tot­hom, per això som molt rigorosos en l’explicació que donem als participants sobre les característiques i la dificultat tècnica (duració, desnivell, tipus de terreny, etc.) de cada activitat, d’acord amb els paràmetres que estableix el mètode Sendif.

tracking