Jordi Sànchez
“La corrupció no és raó per no creure en un país millor”
Final d’estiu amb tempesta (o no)
Dos dies abans de conèixer la data per al referèndum a Catalunya, va ser a la Seu per explicar a la xerrada ‘A punt de fer el cim’ com veu els pròxims mesos al principat veí.
Com més a prop del cim, més vertigen.
Sí, però és un vertigen que no et fa aturar, sinó tot el contrari: t’anima a seguir endavant perquè sabem que podem fer-ho, i podem fer-ho bé.
La dissolució del pacte nacional pel referèndum afegeix més dificultat a aquest darrer tram?
El pacte no s’ha dissolt, sinó que ha pres la decisió de restar en un segon pla. Després de constatar un i altre cop que l’Estat no té voluntat de dialogar, ara toca al govern de la Generalitat prendre un paper més actiu. Cal dir, però, que el pacte ha assolit grans èxits i ha aconseguit sumar suports transversals molt importants, i estic segur que els pròxims mesos seguirà teixint complicitats.
La resposta de la Comissió de Venècia ha estat un gerro d’aigua freda?
Aquí hi ha hagut una confusió, perquè la Comissió de Venècia (de la qual, per cert, en forma part Andorra) encara no ha respost a la Generalitat. La carta que s’ha fet pública senzillament dona per rebut l’escrit que el president Puigdemont va enviar a aquest organisme, que ara haurà d’estudiar el cas i emetre’n un dictamen. Però la carta en cap cas no desautoritza el mandat democràtic que la Generalitat vol dur a terme.
Entén la posició de Catalunya en Comú amb relació al referèndum?
Entenc que tenen la mateixa posició que tenim tots els que estem a favor del dret a decidir. I estic convençut que, arribat el moment, seran al costat dels que volem construir nous drets a Catalunya.
No li sembla complicat decidir el vot quan ningú no sap com serà l’endemà de la votació si guanya el sí?
L’endemà l’hem d’escriure nosaltres. I penso que tenim prou elements de judici per confiar que ho sabrem fer bé.
Amb la feina que tenen als jutjats pels casos de corrupció, què vol que li digui.
La corrupció és una xacra de l’espècie humana que no afecta només la política. Els casos que estem veient ara són conseqüència de la manera com es va fer la transició política, que no va saber tallar amb el franquisme. Tot i així, els casos de corrupció a Catalunya són una petita part del que hi ha a Espanya. I d’altra banda, penso que la corrupció no és cap raó per no creure que podem construir un país millor.
L’ANC té prevista cap resposta si l’Estat impedeix el referèndum?
Nosaltres defensarem fins al darrer moment el dret a votar, i si l’Estat ens ho impedeix, cosa que només podrà fer segrestant les institucions catalanes, llavors serem a les portes d’una mobilització ciutadana sense precedents.
Cap Estat, però, no acceptarà alegrement perdre una cinquena part del PIB de la nit al dia.
Ara el que es debat és poder votar. Un cop hàgim votat, si guanya el sí caldrà parlar amb l’Estat per pactar els termes de la separació. I pensi que nosaltres serem els primers interessats que Espanya funcioni.