Teo Armengol
“No volem que el Contrapàs sigui un espectacle turístic”
Balla des del 1970. 64 anys. Extreballador de banca jubilat que fa un any i mig que està recopilant tota la informació possible del ball tradicional d’Andorra la Vella.
Quina part li fa més il·lusió de l’arxiu?
Estic centrat a trobar la lletra del Contrapàs. Antigament en tenia però avui només conservem la música. A veure si parlant amb els padrins i regirant una mica més d’informació me’n surto, però ja sabem que aquí som una miqueta tancadets.
Quant temps fa que s’hi dedica?
Fa un any i mig que el vaig començar. Ja tenim més de 300 fotografies i volem posar nom a totes les cares que hi surten, però també vídeos, diapositives i cartells. Encara queda feina però vull entregar-lo a final d’any.
Sempre s’ha ballat igual?
No, ara seguim una coreografia molt marcada. Fem figures com el cargol, els dos ponts o les dues rotllanes, però abans se’n feien més; es posaven les parelles cara a cara o la figura del cargol es feia de cara al públic, per exemple.
La cònsol major va estar molt contenta per recuperar el bastó del ball.
No! És la vara del cònsol. Antigament ell la cedia al fadrí major que obria el Contrapàs i la utilitzava per marcar la rotllana on es faria la dansa i després la tornava. És molt especial perquè va estar uns anys desapareguda però perfectament conservada.
Com va ser això?
Als anys vuitanta es van fer les obres del comú i el cònsol la va donar a una persona perquè la custodiés. Amb el temps ja no va poder seguir-ho fent, la va passar a una altra i se’n va perdre el rastre.
El cònsol li va cedir la vara?
Sí, és clar. Aquelles reformes van durar molts anys i imagina’t si un obrer veu un bastó en un lloc com aquell. Amb la confusió podria haver-lo llançat (riu).
I a partir d’ara tornarà a sortir diumenge de festa major?
Serà una rèplica. Cal tenir present que és patrimoni material del comú i, per tant, volem que es conservi en les millors condicions.
Què té el Contrapàs perquè es prengui tantes molèsties?
És un sentiment que tinc d’ençà que vaig arribar al país. Escolti, se m’està posant la pell de gallina només de pensar-hi.
Fa molts anys que el practica?
Vaig començar el 1970 i des d’aleshores espero amb ànsia cada diumenge de festa major. A més, em va servir per conèixer la meva dona, així que imagini’s l’afecte que li tinc.
L’altre dia van fer una trobada fora de la festa major. S’haurien de fer més dies així?
Sí i no. No volem que sigui un espectacle per a turistes i ens agrada aquest element exclusiu de la festa major, ara bé, antigament també el vam portar a les caramelles, i després els seus participants ballaven amb nosaltres a la festa del poble.
Exclusivitat doncs?
Ben entesa, sí. A veure, oi que les falles només es poden fer el 23 de juny? Doncs una mica el mateix perquè Contrapàs i festa major van de la mà, però amb més marge perquè a nosaltres ens agrada molt ballar-lo.