Moisès Villanueva

“Turisme i territori han de trobar un punt d'equilibri”

La natura com a factor de promoció del territori. És el responsable de l’àrea d’ús públic del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Ha participat al Picurt amb una conferència sobre la dinamització de productes locals del parc.

“Turisme i territori han de trobar un punt d'equilibri”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ha parlat molt de productes artesans i fires turístiques i molt poc de natura.

Aquest era el propòsit de la xerrada. Un dels objectius dels parcs naturals de la Generalitat és la gestió del territori, la qual cosa implica l’aprofitament de recursos i la promoció sostenible d’activitats econòmiques pròpies d’aquest territori, com ara, en el nostre cas, el turisme, la ramaderia i els conreus de muntanya.

El turisme és un dels pilars econòmics per als pobles de muntanya, però alhora pot posar en risc l’entorn natural.

És una activitat que cal gestionar-la bé per trobar el punt d’equilibri. Tanmateix, nosaltres només som un petit actor dins el sector turístic.

Els gestors del parc tenen autoritat per decidir quines activitats es poden fer i quines no?

Algunes activitats que es poden practicar al parc compten amb una regulació per tal d’assegurar que no interfereixen amb els objectius de conservació de la natura o amb els usos tradicionals. Per a les activitats regulades, cal demanar l’autorització al parc.

Entre aquestes activitats s’inclou l’explotació forestal?

La majoria del territori del parc és de propietat pública, comunal o de la Generalitat. La gestió forestal ve delimitada pels plans d’ordenació forestal que haurien de tenir els propietaris. Aquests plans acostumen a considerar els criteris de conservació que poden aconsellar els espais naturals protegits. Tanmateix, la gestió forestal és competència del departament d’Agricultura.

Els beneficis de l’explotació reverteixen en el parc.

Els beneficis corresponen als propietaris. El parc té un pressupost aprovat per la Generalitat, que és independent de l’explotació dels recursos naturals.

Un altre objectiu dels parcs és frenar el despoblament de les zones rurals. En el vostre cas, heu apreciat cap efecte en aquest sentit?

L’activitat del parc genera llocs de treball, tant directes com indirectes, i això és un incentiu perquè la població no hagi de marxar. Però hi ha molts altres factors relacionats amb els cicles econòmics que hi incideixen, a l’hora de fixar la població d’un territori. La població del Pallars, per exemple, va créixer molt durant els anys de la bombolla immobiliària, i amb la crisi va tornar a minvar.

Teniu competències en la prevenció d’incendis?

Tenim competències en la conservació dels camins, i això hi ajuda si hi ha cap incendi, però no tenim competències directes pel que fa a la prevenció. De tota manera, som a un indret amb un baix risc d’incendi, que pràcticament s’inscriu dins la pròpia dinàmica forestal.

S’ha resolt la controvèrsia per la reintroducció de l’os al Pirineu?

L’os era al límit de l’extinció al Pirineu català. Ara estem en camí de revertir la situació, i hi ha un projecte europeu que pretén consolidar la població d’ossos i permetre la cohabitació amb l’agricultura i la ramaderia de la zona.

tracking