José Ignacio Lao

“Inclús el més benigne pot ser contraproduent per a la salut”

Treure profit de la informació valuosa que guarda la nostra genètica. El director del centre Genomic Genetics International parla avui (sala de conferències d’Andbank, 19.30 hores) de ‘La medicina genòmica com a garantia de prevenció’.

“Inclús el més benigne pot ser contraproduent per a la salut”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quina informació fonamental per a la nostra salut dona un estudi genètic?

El més important és que ens donarà pistes per poder fer una prevenció objectiva, dirigida als aspectes que poden tenir algun tipus de repercussió negativa a la nostra salut.

I si parlem de malalties concretes?

Les malalties càrdio, cerebrovasculars, tot el que ens preocupa en l’àmbit de la salut vascular, que està entre les primeres causes de malaltia i de mort. Càncer, també tumors benignes, mirem des del punt de vista del nostre metabolisme hormonal quin risc podem tenir en el cas de les dones per al càncer ginecològic i en el cas dels homes per a càncers o tumors de pròstata. També la nostra capacitat per neutralitzar els tòxics. I en funció d’aquestes vulnerabilitats o punts dèbils que tenim al nostre metabolisme comencem a actuar de forma preventiva però no usant estratègies generals, perquè no hi ha una recomanació absolutament benigna per a tot­hom. Inclús el més benigne, com prendre un omega, pot ser contraproduent.

Fins i tot el tema nutricional?

Sí, i els medicaments és un altre tema. També estem prenent sense cap tipus de control ibuprofèn i paracetamol, entre altres coses, i hi ha persones que la mínima dosi pot provocar-los una complicació de salut que els comprometi inclús la vida.

Qui digui als 50 que ja no li val la pena fer-se un estudi genètic, s’equivoca?

A qualsevol edat té una utilitat. Si s’és més jove, millor, perquè es poden formar hàbits nutricionals o de vida en funció de la capacitat de resposta de l’organisme. Però les persones grans que ja tinguin els seus problemes, també, perquè permet veure entre els tractaments, per exemple, quin és el que li anirà millor.

La genètica i la informació que ens dona és encara un àmbit molt desconegut?

Inclús per als metges. És una llàstima però la majoria o gairebé tots els plans de formació de metges a penes inclouen la genètica, malgrat que entre les especialitats mèdiques és la que darrerament s’ha desenvolupat més. Són descobertes i sobretot aplicacions que estan més en l’àmbit privat que en el públic i impacta, són coses tan beneficioses, es pot fer tanta prevenció, es pot estalviar tant al sistema sanitari si s’aplica bé.

Creu que s’implantarà en un futur pròxim als sistemes públics, els accessibles per a tothom?

Penso que sí, que està més a prop que fa cinc anys el moment que es comencin a aplicar en els sistemes públics perquè els beneficis estan més que demostrats.

En alguna entrevista ha comentat que l’optimisme dona salut. S’ha de treballar l’estat d’ànim?

Segur, està demostrat que les persones que tenen una actitud optimista alliberen endorfines que tenen un efecte beneficiós sobre la salut. De fet, la majoria de centenaris són persones felices, persones més optimismes.

tracking