Meritxell Romera
“El ball en línia em permet no dependre de ningú”
>> A la pista i en línia
38 anys. És al capdavant de l’associació BELA, que aquest cap de setmana organitza la VI Inter-AND-Line, una trobada internacional de ball en línia, a Encamp.
Com va començar la la seva afició al ball en línia?
Primer vaig apuntar-me a classes de balls de saló. Malauradament havia de comptar sempre amb una altra persona per ballar, i descobrir el ball en línia em va oferir la possibilitat de poder dedicar temps a la meva passió sense haver de dependre de ningú.
La gent associa aquest ball al country. Està equivocada?
Sí, es balla tot tipus de música i d’estils diferents: des d’un waltz fins a un lindy hop, tango, bachata o east coast swing (el que vindria a ser un jive als balls de saló), i tot un ventall de clàssics i contemporanis.
Diria que és un desconegut?
Cada vegada hi ha més afició, però s’ha de reconèixer que encara és desconegut. Actualment a Andorra es practica a la majoria de parròquies, però el percentatge és reduït .
Ballar sense parella té avantatges o és més difícil?
Algunes modalitats del ball en línia també preveuen el ball en parella per a aquells que s’hi troben més a gust. Personalment crec que ballar en parella implica una compenetració important amb l’altre, sobretot si vols dedicar-t’hi en l’àmbit professional, i amb el line dance tot depèn d’un mateix. Possiblement el grau de responsabilitat sigui més gran, però la satisfacció en comprovar que de mica en mica vas assolint els objectius és doblement gratificant.
El ball és més cosa de dones encara?
No crec que ho hagi estat mai! Però sí que considero que l’entorn social ha contribuït en gran manera a relacionar-ho amb un gènere determinat, en el nostre cas, el femení. El ball és una forma d’expressió i un mitjà d’interacció social, no hauria d’estar vinculat ni al sexe ni a l’edat, i crec que en aquest aspecte hauríem de continuar treballant.
Fa classes de ball en línia, competeix i porta les ‘cheerleaders’ del MoraBanc. Com és aquesta experiència?
Ha estat molt positiva i enriquidora. Escollir la música, visualitzar la coreografia i poder plasmar-la jugant amb diferents formacions i vestuari i, a més a més, comptant amb un equip de noies disposades a fer-nos gaudir al màxim ha estat molt satisfactori.
Imagino que és diferent que fer classes de ball en línia, oi?
Sí, tot i havent-hi punts en comú, al line dance hi ha vídeos i fulls de ball que descriuen els passos de la coreografia. Portar les cheers és un treball més creatiu ja que no hi ha res escrit.
És mestra d’educació física. Integra el ball en les seves classes?
I tant! Sobretot a les sessions d’expressió corporal i/o en l’elaboració d’espectacles. Els alumnes gaudeixen ballant, s’inspiren amb la música interpretant o creant personatges diversos i utilitzen el ball per canalitzar sentiments i emocions, fets que garanteixen un augment pel que fa a seguretat i autoestima.