La torre d'Hèrcules

Quan Roma il·luminava el món

Quan Roma il·luminava el mónGerard del Castillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La torre d’Hèrcules regna des de qualsevol punt de la ciutat de la Coru­nya i els seus voltants. Veure-la de lluny impressiona però conforme t’apropes encara t’adones més de la grandesa de la construcció. Són 57 metres de torre, bé de far, que il·lumina les costes de l’oceà Atlàntic des de fa dos mil·lennis. El van construir els romans el segle I després de Jesucrist i és l’únic de l’imperi que encara continua dempeus. El far, el tercer en alçada de l’Estat espanyol després dels de Chipiona i Maspalomas, és el més antic del món en funcionament. No tota l’estructura és romana, només 36 metres de torre corresponen a l’època antiga, la resta són responsabilitat de la restauració que se’n va fer el segle XVIII.

La millor manera de descobrir aquest monument declarat patrimoni de la Humanitat l’any 2009 és a peu. Situat a sobre d’un turó, un camí et du directament a la base de la torre que la llegenda diu se situa en el lloc on Hèrcules va enterrar el cap del gegant Gerió, que sembla ser que obligava els habitants de la que posteriorment seria la Corunya a entregar la meitat dels seus béns, inclosos els fills.

Ja a la base de la torre és imprescindible entrar-hi per pujar fins al mirador per observar les espectaculars vistes de la península on està situada. La pujada és a peu i per escales, però val la pena l’esforç només per gaudir de la mirada d’ocell de la costa i de la ciutat de la Corunya.

De nou al peu de la torre i si es disposa de temps i, si pot ser, una bicicleta es pot visitar el parc escultòric. Prop de 47 hectàrees que s’estenen per la península de la Torre, Punta Herminia, O Acoroado i el Cabal de Pradeira. Un espai on es reparteixen una vintena d’obres d’art de grans dimensions de diverses temàtiques.

I si s’ha arribat en bicicleta fins a la torre d’Hèrcules i encara hi ha ganes de pedalar, una opció són els vuit quilòmetres del passeig marítim de la localitat gallega. Un trajecte que es pot finalitzar, si el temps ho permet, amb un bany a la platja de Riazor. Allí, lluny, encara es veu el far romà.

Recomanem

El pop a la gallega

La Corunya i tot Galícia és sinònim de bon menjar i bon beure. Potser serà un tòpic turístic, però és imprescindible menjar un bon pop i uns pebrots de Padrón.

tracking