El Antiguo
La ciutat més amagada
Qui no coneix Donostia? Qui no ha visitat la ciutat, s’ha perdut pel nucli antic atapeït de vida i s’ha retratat davant d’un dels emblemes que fan de la vila basca una de les més cotitzades de tot l’Estat espanyol, la famosa badia de la Concha, una platja que sembla afamada de fama, de prestigi, de diners, de moda? Tanmateix, Donostia amaga una altra ciutat, molt desconeguda. Diran que no descobreixo la sopa d’all i que totes les poblacions tenen un part menys coneguda i allunyada dels turistes. Però el cas de Donostia és diferent. És una capital absorbida per la voràgine turística més salvatge: carrers plens, preus inassumibles, platges sense que hi càpiga ni una agulla. Una localitat sacsejada també pel turisme massiu i on les autoritats fa temps que ja es plantegen solucions per als problemes que això comporta. Donostia és la ciutat on estiuegen les principals fortunes no només espanyoles, sinó del món i la capital que encapçala el rànquing, situant-se en primer lloc, dels lloguers més cars de tot l’Estat veí. Un indret que, com Barcelona, expulsa els treballadors per acollir turistes d’alt standing.
Sant Sebastià capitaneja el llistat per davant de Bilbao, Madrid i Barcelona, les capitals més importants de la península, i ha estat escollida en diverses ocasions una de les destinacions turístiques més importants de tot el planeta. Per tant no resulta intranscendent parlar d’un racó amagat, d’una ciutat paral·lela, dins de la mítica i popular Donostia. Ens referim al Antiguo, un dels 17 barris de l’urbs que tant geogràficament (apartada del centre) com pel caràcter dels carrers i la seva gent fan que prengui la consideració d’un món a part. Una zona amb vida de barri, amb el seu propi teixit comercial i que malgrat estar a uns pocs centenars de metres dels racons fotografiats per les revistes turístiques de més èxit conserva l’esperit popular d’un barri que ha sabut mantenir-se al marge dels embats del turisme salvatge. Carrers amb pocs turistes, on pots sentir parlar en basc o jugar al frontó, on hi ha àvies amb bosses de mercat i blocs de pisos plens d’estudiants i treballadors d’aquella terra. Que ningú ho espatlli.
Recomanem
Carrer Matía
El barri s’articula al voltant d’un eix principal, el carrer Matía, des del qual endinsar-se al cor de l’Antiguo. El millor és accedir-hi des de la platja d’allà, la d’Ondarreta.