Joaquim Maria Puigvert

“El romànic és omnipresent al Pirineu i a Andorra”

Professor d’Història Contemporània a la Universitat de Girona (UdG). Impartirà avui (20 hores) una conferència per donar a conèixer l’obra de l’arquitecte Josep Danés al Principat i l’ús que va fer del granit en les construccions.

“El romànic és omnipresent al Pirineu i a Andorra”Joaquim Maria Puigvert

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quan va començar a utilitzar-se el granit en les construccions a Andorra?

El granit en l’arquitectura industrial va començar a usar-se per construir les centrals hidroelèctriques de la Vall d’Aran als anys 20 del segle passat. L’enginyer suís Alfred Würth va projectar la part més estructural de l’actual central de FEDA i va encarregar el projecte a Josep Danés, a qui va posar com a condició l’ús del granit.

Per quin motiu es va començar a emprar el granit?

El granit tenia múltiples avantatges. En un indret de muntanya amb climes extrems, era un material aïllant i protector. També podia tenir moltes qualitats estètiques perquè es podia treballar de múltiples maneres, i això dona unes qualitats específiques.

Com li va sorgir l’interès per conèixer l’ús del granit?

Vaig topar amb aquesta arquitectura estudiant la vida de Josep Danés. Vaig escriure un llibre amb els seus projectes. Ell era molt excursionista i es va fer un nom com a arquitecte especialitzat a construir a l’alta muntanya. Va començar a aixecar el nou santuari i hotel de la Vall de Núria i després va rebre l’encàrrec de construir el xalet-hotel de La Molina.

Com es va establir la relació entre Danés i Würth?

Würth, abans de ser enginyer de FEDA, també ho va ser de la productora de forces motrius de la Vall d’Aran i el 1928 va fer el primer encàrrec a Danés perquè fes un refugi-xalet per als treballadors de la companyia al Port de la Bonaigua. El projecte de construcció de FEDA va ser el segon encàrrec, i aquí hi va haver una connexió molt important entre l’arquitecte i l’enginyer.

Conjuntament amb Danés, quins altres arquitectes van destacar per l’ús del granit?

Danés no és un arquitecte aïllat, sinó que forma part d’un col·lectiu d’arquitectes catalans com Josep Puig i Cadafalch, Cèsar Martinell i Adolf Florensa.

I a les esglésies del país, quina importància hi té el granit?

Danés va intervenir en algunes esglésies d’Andorra pel fet de ser un arquitecte del Bisbat d’Urgell. En l’arquitectura religiosa, Danés no és que tingui gaires obres, però en té de qualitatives. La més important és la de Sant Pere Màrtir, a Escaldes, i també als anys 50 del segle passat va fer la reforma de l’església parroquial de la Massana.

Quins són els trets més característics de Sant Pere Màrtir?

En els aspectes més estilístics. L’església de Sant Pere Màrtir s’inspira i reinterpreta el romànic, que és omnipresent al Pirineu i a Andorra.

El granit se segueix utilitzant actualment?

Crec que se segueix usant, però no amb tanta profusió com a les dècades dels 40 o 50 del segle XX.

Quan visita el Principat, es fixa sovint amb els edificis?

Sí, algunes vegades he vingut a fer petites rutes per veure les obres.

tracking