Albert Reyes

“Provocar una allau és la millor sensació que hi ha”

Participa avui a les V jornades tècniques de neu i allaus S’encarrega de vetllar per la seguretat dels esquiadors durant la temporada d’hivern. D’entre les seves tasques, destaca la de provocar allaus de forma controlada.

“Provocar una allau és la millor sensació que hi ha”A.R.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

De què parlarà a la seva conferència?

Del pla d’intervenció i desencadenament d’allaus a Arcalís. De com l’apliquem, els mitjans i sistemes que tenim i dels recursos de què disposem.

Quines actuacions ha de fer un cap de pisters?

Coordinar tot el que es fa a l’estació en relació a la seguretat. Fem actuacions de rescat, de condicionament i manteniment del ter­ritori, i dins d’aquestes hi ha el desenvolupament d’allaus.

Quan es decideix provocar una allau?

Depèn de cada temporada i de la situació meteorològica. Normalment ho fem quan hi ha uns 30 centímetres de neu, però també s’ha de tenir en compte com ha nevat, la direcció i la força del vent, i molts altres paràmetres tècnics.

Com és que té el títol d’artificier?

No només soc artificier. Dins la feina de pister hi ha diverses especialitzacions: en meteorologia, en actuacions amb gossos, artificiers, entre altres. El d’artificier no el té tothom perquè és un títol molt car i has d’anar a fer els cursos als Alps francesos, on hi ha les millors condicions.

Quantes allaus pot provocar?

En una temporada en podem fer baixar entre vuit i dotze, depenent de les condicions de cada hivern.

Com és el procediment?

Ens repartim en grups de dos. Dues parelles s’encarreguen dels avalancheurs que tenim situats en punts estratègics de la muntanya i una altra s’encarrega de col·locar explosius a diferents llocs marcats. Si fa bon temps, aquests ho fan amb l’helicòpter.

Quins riscos comporta?

Per a les persones cap, perquè ho fem de matinada i no hi ha ningú a la muntanya. A vegades una allau se’n pot anar de mare, però sempre fem previsions de màxims, i si cal tallem l’accés fins on veiem que pot arribar la neu.

Com afecta una allau a l’entorn?

Destrueix tot el que toca al seu pas. Cauen arbres, es mouen pedres. Sempre es generen moltes destrosses, però són zones verges i no interfereix amb les pistes.

I si falla alguna cosa?

Aquí no ha passat mai res. A la muntanya mai se sap, sempre hi ha situacions i llocs perillosos, però sempre intentem assegurar-nos bé de tot. Tenim material i personal preparat per actuar en tot moment i amb garanties.

Què se sent en provocar una allau?

És la millor sensació que hi ha. Adrenalina pura. Provoques un espectacle de la naturalesa. L’únic problema és que la majoria no les veiem perquè és de nit o perquè hi ha tempesta de vent.

tracking