Carlos Fernández Guerra
“Les xarxes socials ens han tornat molt més fanàtics”
Té 43 anys. Va crear les xarxes socials de la policia nacional i avui és el cos amb més seguidors del món. El to divertit el va idear per arribar al públic jove.
Quin missatge ha de transmetre un cos policial a través de les xarxes socials?
Bàsicament enviem missatges d’informació de servei, de prevenció i de conciliació, en definitiva, de situacions d’utilitat per a l’usuari però molt poca informació corporativa.
Vostè es va fer conegut per donar un to irònic i divertit als seus posts. Com se li va ocórrer aquesta estratègia?
Vaig pensar en el col·lectiu dels joves, als quals no hi havia manera d’arribar. Els missatges que enviem estan dirigits a tots els públics, però ens interessava especialment captar la seva atenció, i amb aquest to més despreocupat vam aconseguir que ens seguissin i ens escoltessin.
El compte de Twitter de la policia és dels més importants entre els cossos de seguretat. L’estratègia de creixement és la mateixa entre tots ells?
Sí, la nostra és la número u del món, i a molta distància de la resta. El nostre estil el van copiar les policies llatinoamericanes i van aconseguir molts seguidors de manera ràpida. En canvi, a la resta d’Europa, l’augment de la comunitat s’ha produït a causa dels atemptats terroristes.
Recorda algun ‘tuit’ del qual estigui especialment orgullós i tingués molt seguiment?
Sí. El 2013, amb l’accident ferroviari d’Angrois, a Galícia, on hi va haver 80 víctimes mortals, vam fer una demanda de donació de sang. La resposta va ser tan gran que vaig adonar-me del potencial que podrien tenir de cara al futur.
Creu que les institucions fan un bon ús de les xarxes socials?
Cadascuna valorarà què vol dir i com ho vol dir, però les xarxes estan ideades per posar en contacte la gent, no per dividir-la. És una estratègia molt comuna radicalitzar la nostra opinió per aconseguir més likes, però al final és una estratègia errònia perquè perds credibilitat i les institucions no s’ho poden permetre.
Creu que els diferents cossos policials han fet un bon tractament dels fets de l’1-O?
No vull parlar de les policies, però sí de l’ús que en pot fer la gent. Abans, les fakenews eren exclusives dels mitjans de comunicació, però avui estan a l’abast de tothom. Moltes vegades es fan amb bona intenció, però la falta total de rigor està molt present, inclús en una jornada com aquella.
La gent busca el que vol sentir?
Crec que les xarxes socials ens han tornat molt més fanàtics. Tenim accés a perfils de persones que pensen el mateix i estem més exposats a rebre informació tergiversada i manipulada.
La conferència que ofereix avui li permetrà conèixer el país?
Per desgràcia no, però tinc moltes ganes de passar uns dies, sobretot a l’hivern.