Jean-Michel Armengol
“El periodisme és una feina complicada i compromesa”
Secretari general de la Comissió Nacional d’Andorra per la Unesco. Fa dos anys que presenta el programa de ràdio en llengua francesa Le rendez-vous de l’Aliança, que s’emet els dimecres i diumenges (redifusió) a l’emissora nacional.
Vostè és el presentador i s’hi dedica de manera voluntària. Per què va decidir contribuir?
Va ser un conjunt de casualitats. L’aleshores president de l’Aliança em va preguntar si coneixia algú per presentar el programa i vam considerar la possibilitat, en un to distès, que jo ho acabés fent. Jo vaig dir que no en sabia, i quan vaig començar va ser més aviat per sortir del pas, perquè no sabia si aniria bé.
I com se sent ara que ho porta fent des de fa dos anys?
Als inicis vaig començar per veure com anava, però ens vam trobar molt bé entre tots i ara continuem així. Segueix sent un programa amateur, però penso que també és positiu. Intentem tenir diversos convidats en funció del que passa a Andorra en l’àmbit cultural.
Recorda la primera vegada que es va posar davant del micròfon?
Al principi tenia una mica de por perquè era difícil gestionar el temps o el contacte amb el tècnic de cabina. També has de tenir en compte la posició davant del micròfon, però ara tenim una mica més d’experiència i ja hem arribat a les 150 emissions.
Escolta més la ràdio ara que abans?
Abans l’escoltava per interès, però des que presento el programa intento tenir una orella més atenta.
Què té en compte a l’hora de preparar els programes?
Penso que si vols fer un bon programa cal fer una bona preparació, i quan estàs en antena has de gestionar bé els minuts i quadrar bé les entrevistes. Cal aconseguir una emissió dinàmica i entretinguda. El nostre és un format més aviat de diversió, perquè tothom ens pugui entendre. També hem de tenir en compte que hi ha diferents nivells de comprensió de francès i que cal captar els oients que potser no són francòfons però que fan servir la llengua. És una vocació pedagògica.
Li interessava el món del periodisme abans de ser el presentador del programa?
Jo treballo a la comissió de la Unesco, i el periodisme m’interessa pel fet de representar la llibertat d’expressió, que és precisament un dels programes de l’ens on estic. No estic interessat a treballar com a periodista, però reconec que és una feina complicada i compromesa.
Com valora el fet de presentar un programa de ràdio en francès al Principat?
La ràdio és una font important a nivell de comunicació, i el fet de tenir un programa en aquesta llengua és rellevant per arribar al públic en francès, perquè és l’únic que hi ha a la ràdio. La importància històrica de França és important per l’equilibri a Andorra.
La comunicació és més present en tots els àmbits. En el seu considera que estan interrelacionats?
Sí, cada vegada la comunicació i les tecnologies d’informació estan més lligades entre elles i hi ha països, sobretot del nord d’Europa, que hi han invertit molt.