Àngel Galobart

“Estudiar els dinosaures ens mostra com som de fràgils”

Testimonis fòssils d’un passat remot. Va parlar a la biblioteca Sant Agustí de “la paleontologia com a element de desenvolupament al Pirineu”, dins l’exposició ‘Dinosaures a Catalunya: un segle de descobertes’.

“Estudiar els dinosaures ens mostra com som de fràgils”M. V.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què aporta l’estudi dels dinosaures al coneixement del nostre món?

Entre d’altres qüestions, l’estudi del passat més remot ens permet conèixer diferents ecosistemes de fa milers d’anys, a partir dels quals podem extreure’n lliçons molt importants per a la conservació del planeta. A més de palesar com som de fràgils.

Aquests ecosistemes que diu, són molt diferents dels que podem trobar en el present?

El paisatge del nostre planeta ha canviat moltíssim al llarg del temps a causa de diferents fenòmens geològics, de vulcanisme o de petits moviments, com els canvis climàtics...

Considera que el canvi climàtic actual és un “petit moviment”?

Per a nosaltres no, és clar; però en l’escala de temps geològic suposa un període molt petit i, de fet, n’hi ha hagut milers a la història del planeta.

Com sabem, doncs, que el canvi climàtic actual té lloc per l’activitat antròpica?

Entre d’altres factors, per la velocitat com s’han extingit un munt d’espècies en uns quants centenars d’anys. No sabem com es pot aturar el canvi climàtic, però sí que sabem com podem alentir els seus efectes, i és important que ho fem i que prenguem consciència que la Terra pot passar sense nosaltres, però nosaltres no podem passar sense la Terra.

Com és que algunes espècies van sobreviure al cataclisme que va extingir els dinosaures?

Els dinosaures es van extingir a conseqüència de l’impacte d’un meteorit de grans dimensions al que actualment és el golf de Mèxic. L’impacte va tenir un efecte devastador a les zones properes i va sumir la resta del planeta en una era de foscor en la qual només van subsistir animals capaços de viure encriptats.

Com pot contribuir la paleontologia al desenvolupament dels Pirineus?

Aprofitant la riquesa del patrimoni fòssil com un atractiu més del territori. En els darrers temps s’han anat establint diferents museus i centres d’interpretació, a prop dels jaciments, que permeten tant l’estudi com la divulgació d’aquest patrimoni, i darrerament s’ha posat en marxa la xarxa Dinosaures dels Pirineus, que permet tenir una idea global del que sabem dels dinosaures.

Com s’organitzen les exposicions a cada centre?

En tots hi ha un mateix audiovisual que permet al visitant una visió de conjunt, i alhora a cada centre en concret s’expliquen en detall aspectes específics (petjades, postes d’ous, restes d’esquelets...) relacionats directament amb el jaciment que té a prop. A més, hi ha activitats per a les escoles, per al públic familiar...

A banda dels jaciments actuals, hi ha indicis que pugui haver-ne més encara no identificats?

Es van fent recerques a indrets on pensem que n’hi podria haver. En aquest cas, podríem dir que tenim la sort d’anar amb retard respecte d’altres països i això ens obre un camp verge per explorar.

tracking