Nora Pérez
“Cerquem com millorar la qualitat de vida dels malalts”
Cursa pràctiques a la unitat de psiquiatria de l’hospital Vall d’Hebron i estudia a la UAB. Col·labora amb aquesta i amb el SAP en un projecte pioner per tractar el dolor crònic.
Com sorgeix aquest projecte?
L’associació Fibrolleida de la Seu se’ns va adreçar al Servei d’Acció Psicològica (SAP) per demanar si podíem oferir suport psicològic gratuït als malalts de fibromiàlgia, perquè se senten una mica desemparats en aquest àmbit, i d’aquí va sorgir la idea de fer una intervenció basada en les tècniques de mindfulness, que és un punt de vista pioner en el tractament de la fibromiàlgia.
Per què és un projecte pioner?
Perquè es tracta de cercar evidències empíriques que és un tractament que funciona i que pot ser una bona opció per millorar la qualitat de vida dels malalts de fibromiàlgia, per als quals ara mateix només hi ha tractaments farmacològics pal·liatius del dolor.
Què vol dir ‘mindfulness’?
Es pot traduir com a atenció plena. És un mètode terapèutic elaborat a final dels 70 per Jon Kabat-Zinn, professor emèrit de medicina a la universitat de Massachusetts, a partir de la sistematització de diferents principis budistes. Ell ho va aplicar al tractament de l’estrès; més tard es va veure que era útil també per prevenir recaigudes i tractar estats depressius, i ara s’està investigant com aplicar-ho al tractament de dolors crònics.
En què consisteix aquest mètode, aplicat al dolor?
Dit de manera molt resumida, es tracta de ser conscients de les nostres conductes, pensaments i emocions quotidianes per tal de poder canviar la manera com ens relacionem amb el dolor i aprendre a conviure-hi.
És una qüestió d’autosuggestió, doncs?
No, no és una tècnica que tingui relació amb la hipnosi ni amb les suggestions. Tracta de millorar la nostra capacitat d’atenció conscient en el moment present, sense jutjar i amb una actitud d’acceptació, en són els fonaments.
Per què penseu que pot ser útil per als malalts de fibromiàlgia?
El principal problema de la fibromiàlgia és que se’n desconeixen les causes. Tanmateix, s’ha observat que hi ha persones més propenses que d’altres a patir-la i, d’altra banda, que hi ha una relació clara entre estrès, percepció del dolor i fibromiàlgia, per això pensem que és una bona opció.
La simptomatologia d’aquesta malaltia és molt diversa. Com afronteu aquest problema?
La intervenció que hem preparat està orientada a constatar l’evidència que el mètode que aplicarem és útil per millorar la qualitat de vida dels participants, que al capdavall és el que ens van demanar des de Fibrolleida. Per això precisament tindrà una durada de sis setmanes, per tal de fer-ho més accessible als participants.
Quan començareu?
Hem fet una primera reunió informativa al Centre Cívic de la Seu, i el dia 11 tindrem la primera sessió, en la qual farem una sèrie de tests a aquells que vulguin participar per veure quin és el punt de partida.