Carlos Guàrdia
“El projecte respon a una reivindicació del territori”
Antigues vies de comunicació, noves vies de creixement
És tècnic de camins de l’equip del Consell Comarcal de l’Alt Urgell que treballa en el projecte ‘Camina Pirineus’ per posar en valor el patrimoni natural i cultural.
La consellera Meritxell Borràs va presentar el projecte al març, quina feina s’ha fet des d’aleshores?
S’han dut a terme les tasques prèvies relacionades amb els diferents àmbits relacionats en el projecte per preparar les accions que s’han de fer d’ara endavant en la seva implantació al territori, i ara estem duent a terme un seguit de sessions informatives per difondre-les als municipis.
L’objectiu principal és fomentar el turisme rural?
L’objectiu és posar en valor el patrimoni cultural i natural de l’Alt Urgell mitjançant la recuperació, arranjament i senyalització d’antics camins, sobretot dels camins rals. Pensem que és un projecte que pot fomentar l’ecoturisme, però també altres iniciatives econòmiques, per exemple a partir de la cooperació entre el sector públic i el privat en la gestió del territori. I un altre aspecte important és que ens permetrà millorar la gestió de la informació i disposar de dades acurades a l’hora de prendre decisions i endegar nous projectes.
Ja hi ha una xarxa de rutes de senderisme a la comarca. Té relació amb aquest projecte?
Són coses diferents. No s’ha de confondre camins amb itineraris. Ara es tracta de canviar el xip i treballar en una xarxa de camins senyalitzats a partir de la qual poder dur a terme diferents propostes d’activitats concretes a cada municipi.
No hi ha una previsió de quines activitats es posaran en marxa?
L’equip tècnic del Consell Comarcal de l’Alt Urgell treballa ara en una proposta de com podria ser aquesta xarxa de camins. La proposta s’haurà de consensuar després amb els municipis per fer una bona selecció de quants i quins camins s’han de recuperar. De fet ja hi ha alguns municipis que treballen en aquesta línia i que tenen la feina força avan- çada.
El projecte preveu la col·laboració amb altres comarques o amb Andorra?
L’actuació es limita a l’Alt Urgell. En el cas de camins que connecten amb altres territoris, caldrà estudiar si escau plantejar algun tipus de col·laboració amb les diferents administracions que s’hi puguin veure implicades.
Quines són les principals dificultats que planteja la recuperació d’antics camins?
A banda dels treballs de reparació del terreny, marges..., la principal dificultat té a veure amb la titularitat dels camins, per això una de les tasques prèvies a fer és identificar i descriure els camins de titularitat pública de la comarca i elaborar-ne un catàleg.
Per què penseu que aquest projecte pot ser un incentiu per a la dinamització del territori?
En primer lloc perquè ha estat reivindicat des del mateix territori, i també perquè hi ha la constatació que activitats com l’ecoturisme i el senderisme han crescut força els darrers temps. A més, hi ha experiències semblants a d’altres territoris que mostren que és una bona eina de desenvolupament econòmic i social.