Antoni Pereira Santa
“A Andorra només tenim una collita de mel a l'any”
Agricultor i ramader encampadà que ha guanyat el concurs de mels del país. 26 anys. Va embrancar-se en l’aventura de l’apicultura fa dos anys a través d’un curset. Juntament amb el seu pare té abelles i fa mel en una explotació d’Encamp.
Enhorabona pel premi. N’està satisfet?
Sí, bastant content. Amb el pare ja sabíem que la mel era bona, perquè les persones que l’havien tastada ens ho havien dit. Confiàvem que tindríem premi, però no ens esperàvem quedar primers.
El mèrit d’una bona mel és de les abelles o de l’apicultor?
Les abelles són les que la fan. Nosaltres cuidem les caixes, i quan la mel està feta la centrifuguem i la guardem madurada. El gust depèn de la vegetació del lloc on hi ha els ruscos. Hi ha qui fa transhumància de les caixes d’abelles, que vol dir que les canvia de lloc perquè la mel agafi un gust determinat: de cirerer, de romaní, etcètera. Nosaltres no ho fem, la nostra mel és de mil flors.
El clima també hi intervé?
Sí, les abelles necessiten humitat. Amb més aigua és més fàcil fer nèctar, si no el que fan és pol·len.
Ha estat un mal any per fer mel?
La primavera no va acompanyar. Però per a nosaltres ha estat un bon any, perquè ha estat el primer que fem mel.
Quant temps de dedicació requereix l’apicultura?
Molt. A la primavera quan surten les abelles has d’estar pendent de fer-les tornar i fer la caixa nova. Quan hivernen, la tasca fonamental és reduir l’espai interior del rusc. A la primavera neixen més abelles i s’ha de procurar que les noves reines no tinguin limitacions, ja que hi ha noves separacions per eixams. Proporcionar-los bons quadres.
La reina d’un eixam es pot distingir a simple cop d’ull?
Sí, són abelles més llargues i amb les ales més curtes.
Què en fan de la mel que produeixen?
De moment és una producció petita per a família i amics. Més endavant no descartem vendre-la. Tenim les caixes a l’explotació d’en Pere Font Moles, a Encamp.
L’apicultura és la seva afició, però quina és la seva professió?
Em dedico a l’agricultura i la ramaderia, treballo a l’explotació de la Maria Reig. Amb el meu pare vam comprar les caixes d’abelles perquè feia molt temps que ens interessava l’apicultura. En vam fer un curs de l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra. Sort en tinc del pare, que plega més d’hora a la tarda i pot anar amb les abelles.
Els piquen sovint les abelles?
No. Pot passar que portis un forat a la roba de protecció i et piquin, però no és l’habitual. Molta gent els té por, però les que sí que piquen són les vespes, les abelles si les deixes fer i treballar, no.
Andorra és un bon país per fer mel?
És complicat pel clima. Mentre que a Catalunya o a França tenen dues i tres collites de mel a l’any, aquí només en fas una perquè només la maduren un cop.