Christian Escribà
“La pastisseria és molt més espectacular que la cuina”
Farà les postres dels restaurants del Pas de la Casa-Grau Roig. 55 anys. És un dels millors pastissers del món i segueix una tradició familiar amb més de 100 anys d’història. Treballa també a la televisió i esquia al país des de petit.
Cristian Escribà aterra a Andorra?
Sí però no. Hem signat un acord amb Saetde perquè a les zones de restauració de les pistes la gent pugui provar els nostres productes. Per ara és una col·laboració per a aquesta temporada, però sincerament, m’interessa molt més veure quines noves fórmules trobarem per seguir treballant junts.
És a dir, que les seves postres es podran prendre a 2.000 metres d’altitud.
I tant. És un projecte que agafo amb molta il·lusió perquè esquio a Grau Roig des de petit. Els meus pares treballaven tots els caps de setmana i ens enviaven a esquiar, així que per a mi és més una oportunitat sentimental que no pas comercial.
Vol dir que el projecte andorrà serà a llarg termini?
Doncs espero que sí. Fa tres setmanes vaig conèixer el Joan Viladomat i els valors que transmetem a les nostres marques són els mateixos. Primer el client, i després generar bon ambient entre els treballadors. La nostra relació no es limitarà només a això. ¿De quina manera seguirà? No ho sé encara, però aquesta incertesa és el més emocionant.
La part econòmica ha estat important per convèncer-lo?
Doncs mira, potser no em creus però no. Rebem moltes propostes de molts diners per obrir pastisseries Escribà a tot arreu, i sempre dic que no. En aquest cas el que ens mou és la il·lusió que ens genera el projecte.
Ara sí, quines delícies podran tastar els esquiadors?
Hem preparat una línia exclusiva de vuit o deu postres basada en criteris innovadors i divertits, així que un esquiador podrà menjar-se una Pista negra, una Bola de neu, una Allau o un Iglú.
Ara és el moment de reivindicar la figura del pastisser?
Ferran Adrià va donar la volta al que fins aleshores era el món de la cuina, i després una sèrie de cuiners van seguir el camí. A les postres, el moviment és més natural i pensem que a nivell d’imatge, la pastisseria és molt més espectacular que la cuina.
Qui ha fet més per revalorar les postres, Jordi Roca o Christian Escribà?
Som diferents perquè el Jordi és pastisser de restaurant i jo de botiga. Ell és immediat en tot, perquè un client demana les postres i les fa al moment, en canvi nosaltres mai sabem on acabaran, nosaltres tenim més temps per fer-les i les podem personalitzar.
Vostè també ha participat en televisió. Són dos mons que van de la mà?
Fa molts anys que és així i no només a Espanya, sinó arreu del món, però cal estar alerta, perquè a Bogeria a la pastisseria (TV3) veiem el dia a dia de la nostra botiga però ens van demanar que hi hagués conflictes, rotllo Telecinco, i ens hi vam negar.
Digui’m a qui li va agradar fer un pastís i a qui no.
Vaig fer el de la boda del meu millor amic, el Ferran Adrià, i em vaig negar a fer-ne un per a uns russos que tenien molts diners però cap passió. Així no treballo.