Davinia Vivanco

“Treballar en equip és dur però pots arribar més lluny”

Una nova manera d’aprendre
Fa el primer curs del grau en Lideratge, Emprenedoria i Innovació ofert a Espanya per Teamlabs, segons un
original mètode finlandès. Ahir va explicar la seva experiència als alumnes de batxillerat de l’Escola andorrana.

“Treballar en equip és dur però pots arribar més lluny”J. S.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què li va cridar l’atenció d’aquesta metodologia?

El curs passat van venir a fer una xerrada a l’Escola andorrana de batxillerat, on estudiava, per explicar què és Leinn (Lideratge, Emprenedoria i Innovació). Una xerrada com la que he fet avui. Em va despertar la curiositat des d’un principi, i tot i que volia estudiar disseny perquè havia fet batxillerat artístic m’hi vaig acabar apuntant.

En què consisteix el sistema?

No es tracta de seure a estudiar i després fer un examen. Tot és pràctic i ho vius en primera persona, i des del primer dia ja crees una empresa.

Una empresa real?

Totalment real. A classe som 50 alumnes i estem dividits en tres grups. Cada grup és una empresa. En el meu cas som 16 persones i hem fundat HUE Society: ja hem fet el registre i tots els tràmits fiscals i legals. Aquesta empresa no es dedica a res específic en un inici, però és un context que permet operar. El que fem és detectar necessitats reals al nostre voltant i veure si tenim habilitats i les competències necessàries per donar-hi resposta.

I en què estan treballant?

La idea que estic portant a terme es diu Sticke Me i consisteix a crear adhesius personalitzats. El client m’envia la foto que vol i jo la transformo en un dibuix. El projecte ha sorgit a Finlàndia, durant una estada de sis setmanes que hi acabem de fer.

Aquest mètode, de fet, va néixer a Finlàndia...

Sí, es va començar a fer servir a principi dels noranta a la Team Academy de Finlàndia, a la localitat de Jyväskylä. El fundador, Johannes Partanen, va detectar que el món acadèmic i el professional anaven per camins molt divergents i no tenien contacte, quan no hauria de ser així. Per això, va desenvolupar un mètode de learn by doing a les aules. Aprendre sobre la pràctica. Els països nòrdics són reconeguts pel seu sistema educatiu i he pogut veure-ho de primera mà.

Un sistema que aquí tot just comença a implantar-se.

Sí, són metodologies que allà ja fa molts anys que funcionen, i des dels primers cursos escolars, i que aquí en canvi són molt nous. Però l’Escola andorrana ja ho comença a fer: treballar per competències o per equips.

Quines tasques ha pogut fer durant l’estada a Finlàndia?

El viatge m’ha servit per començar a tractar amb clients i a fer facturació. Són part dels objectius del curs que has de complir. En cursos posteriors, a més, farem altres estades, als Estats Units i a l’Àsia. A la Xina i a l’Índia, concretament.

Com és el dia a dia amb el seu equip empresarial?

Cal reconèixer que és difícil per als joves que no venen d’una educació basada en aquest model. Treballar en equip és dur, però et permet arribar més lluny que fent-ho individualment. I la vida real també funciona així, perquè a la feina no pots triar l’equip que et toca.

tracking