Míriam Tizón
“Que una dona entreni un equip de nois és una utopia”
26 anys, compagina el futbol amb el seu treball d’advocada. Va combinar l’esport rei i l’atletisme quan era petita, va deixar el futbol, però fa uns anys que hi ha tornat. Ara és la capitana de l’Enfaf, i és internacional amb la selecció.
Com era això de jugar en un equip amb nois?
Vaig començar a l’Encamp i era l’única noia. Recordo que era la més mimada pels entrenadors i que em tractaven amb molt carinyo, però a nivell organitzatiu era més costós perquè havia de ser la primera a arribar i l’última a marxar per canviar-me i dutxar-me sola. Però tinc un bon record d’aquella època.
També va fer atletisme. Com va anar aquest canvi?
Vaig compaginar els dos un any, i després vaig quedar-me amb l’atletisme fins als 18.
I el retorn al futbol?
Jo estava a Barcelona i el meu entrenador d’atletisme a Andorra. Havia d’entrenar jo sola, era molt sacrificat, i em va costar mantenir el nivell de compromís, així que vaig buscar un esport d’equip que fos més d’oci.
El futbol és especialment masclista o és un reflex més de la societat?
Crec que s’ha evolucionat molt en aquest aspecte. Ara a ningú el sorprèn que una noia digui que juga i li agrada el futbol. Però sí que crec que als estaments, federacions, clubs o entrenadors encara és tot massa masculí. Això no vol dir que a tot arreu es desprestigiï la dona, però encara falta una última passa.
És normal veure homes entrenant noies, però no a l’inrevés. És impossible?
És una utopia. Des de l’inici de temporada soc segona entrenadora a un equip de futbol base a l’Encamp i els nens van sorprendre’s molt al principi. Ara ja estan encantats amb mi (riu).
Com veu el futbol femení aquí?
Té menys suport que el masculí. A nivell de base es fan molts esforços en el femení, però pel que fa al sènior estem una mica apartades.
A nivell internacional està creixent més?
Sí, però crec que aquí també s’ha evolucionat molt els últims 10-15 anys. Hi ha una base femenina bastant gran, i s’ha treballat bastant. El problema és que costa mantenir les noies que juguen a futbol més per oci quan arriben a l’edat en què s’han de fer més sacrificis i esforços.
Fa poc va crear-se i debutar la selecció femenina, què suposa això?
És un pas més en el reconeixement del vessant femení del futbol. Crec que ens ha donat més visibilitat.
I per a vostè a nivell individual?
Jo soc molt patriota. Ja havia debutat internacionalment en atletisme, i el sentiment de representar el país ja el tenia, però no ho havia viscut com a equip, i és molt emocionant. També et sents amb la responsabilitat de fer-ho bé no només en el joc, sinó també en la manera de comportar-te perquè jutjaran un país sencer.
Quina culpa tenim els mitjans per la diferència de seguiment de l’esport masculí i femení?
Crec que hauríeu de venir als partits per fer les cròniques. No la pots fer només mirant l’acta.