Jordi Borràs
“L'absència de l'esquerra ha afavorit l'opció populista”
El periodisme com a eina de transformació social Membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils, acaba de publicar ‘Dies que duraran anys’. Va ser a l’Ateneu per parlar dels moviments nacionals i d’ultradreta a Catalunya.
Per què diu que Catalunya és el motor ideològic de la dreta espanyola?
Perquè històricament ha estat així. Catalunya ha estat la porta d’entrada a la península de les grans revolucions europees, incloses les revolucions ideològiques.
No m’acaba de quadrar la idea de Barcelona com a centre ideològic de la dreta amb les revolucions obreres de fa un segle.
Al contrari, quadra perfectament. Pensi que el catalanisme polític i l’anarcosindicalisme han estat tradicionalment els enemics de l’extrema dreta prefeixista. No és casual que la bandera de Falange sigui roja i negra, com la de la CNT; la van triar així precisament per atreure el vot obrerista.
Què resta dels moviments d’extrema dreta a la Catalunya actual?
Hi ha un substrat que es manifesta en moviments com ara Plataforma per Catalunya, que és un intent renovador del discurs tradicional de la dreta seguint els models dels partits ultradretans a Àustria o a França.
Un intent renovador que no ha arribat a la resta de l’Estat, pel que sembla.
En general, a Espanya la dreta manté un discurs identitari nacional amb un fort arrelament en la nostàlgia d’èpoques passades; un discurs que a Catalunya recull Ciutadans, la qual cosa li ha donat un bon rèdit electoral després de l’aplicació del 155.
Per què Ciutadans ha crescut tant mentre que UPyD s’ha enfonsat fins gairebé desaparèixer quan tots dos defensen un ideari tan semblant?
Perquè l’Albert Rivera ha estat molt més hàbil a l’hora d’interpretar el moment polític que vivim actualment. Quan va dir que no a l’aliança que li va proposar Rivera, Díez va signar el fracàs polític d’UPyD.
Els vincles a Espanya entre l’extrema dreta i partits amb representació parlamentària, són un fre a l’ascens de grups extremistes que es viu a Europa?
Potser sí, però penso que la situació a Espanya és pitjor perquè acaben per confondre l’electorat. L’absència d’alternatives dels partits d’esquerra ha beneficiat les opcions populistes i ha enfortit el discurs dels sectors més extremistes de la dreta.
Podem va sorgir per omplir el buit de les opcions d’esquerra i tampoc no se n’ha sortit.
Podem ha volgut posar un peu a les institucions i mantenir l’altre al carrer, i amb aquesta manera de fer costa molt combatre el populisme de dretes.
Per què va decidir especialitzar-se en la crònica dels grups d’ultradreta que actuen a Catalunya?
Per curiositat. Des de l’antítesi política personal, em va cridar l’atenció com molts d’aquests grups fan apologia d’ideologies totalitàries que en qualsevol altra democràcia estarien perseguides, i com que penso i defenso que el periodisme és, també, una eina de transformació social, vaig concloure que havia de denunciar-ho des de la meva feina.