Ramon Tena

“La via judicial per si sola no resoldrà el conflicte català”

El Consell General va aprovar dijous passat el projecte de Llei de mediació. Mediador i formador en gestió de conflictes, Ramon Tena és impulsor del projecte d’emprenedoria social Dialoga i membre del Pool of Trainers del Consell d’Europa.

RAMON TENA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una llei esperada?

Sí, el col·lectiu de mediadors fa 3 anys que vam presentar al ministre Xavier Espot la proposta per fer una Llei i vam entregar un primer esborrany. Els darrers dos anys, un equip d’unes deu persones l’hem estat treballant. És una llei esperada per moltes persones i molts col·lectius.

I necessària?

Molt. Els països europeus s’han anat dotant de lleis de mediació els darrers 6 anys amb molt bons resultats. A Andorra és una peça clau per acabar de regular i impulsar els sistemes alternatius de gestió de conflictes, amb tots els avantatges que comporta per a la ciutadania i el sistema judicial.

Què aportarà a la societat?

La mediació aporta una via per prevenir i resoldre conflictes que està basada en la col·laboració i no la confrontació. I penso que com a societat ens fa molta falta.

I al ciutadà?

Una eina que li permetrà resoldre els conflictes familiars, comercials o empresarials a través del diàleg. Permet mantenir les relacions entre les persones, a banda de ser més ràpid i econòmic en comparació amb un procés judicial.

Què fa un mediador?

Promou que la comunicació entre les persones funcioni i ajuda les parts a entendre el conflicte des de tots els punts de vista, desfent així els malentesos que molt sovint hi estan associats. Ajuda les parts que col·laborin entre elles, a trobar solucions satisfactòries per a ambdues. Al llarg de tot el procés, també promou el reconeixement entre les parts, i és que molt sovint no sentir-nos reconeguts és el que agreuja els conflictes.

Estem oberts a la mediació?

A priori no. En part perquè no sabem que existeix aquesta alternativa. Però principalment perquè fins a cert punt és normal que quan tenim un conflicte pensem, i defensem, que nosaltres tenim la raó. És al que estem acostumats. A l’escola no ens ensenyen habilitats per dialogar i resoldre conflictes.

Què es pot fer quan una part no està oberta a la mediació?

La mediació és un procediment voluntari i no podem obligar ningú a seure a la taula. El que fem és ajudar-los a valorar les alternatives a la mediació i quines conseqüències poden tenir.

El conflicte Catalunya-Espanya es pot resoldre amb mediació?

A Catalunya hi ha diversos conflictes: el judicial, polític i ciutadà. La mediació i les tècniques que hi van associades podrien contribuir a resoldre o com a mínim apaivagar aquests conflictes. La via judicial per si sola no resoldrà el conflicte, i això és aplicable a Catalunya però també als conflictes més domèstics: si una de les parts se sent derrotada o humiliada, abans o després es veurà amb la necessitat de tornar a obrir el conflicte.

tracking