Ricard Gutiérrez

“La 'blockchain' no ha estat mai hackejada i per tant és segura”

Caldria tot el pressupost de defensa dels EUA per atacar la ‘blockchain’
42 anys, resident. Serà el conductor de la jornada ‘Aplicacions de la tecnologia blockchain a Andorra, avui’, que tindrà lloc dimarts a la capital (19 h, Centre de Congressos).

“La 'blockchain' no ha estat mai hackejada i per tant és segura”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La tecnologia ‘blockchain’ ha entrat amb molta força però no tothom sap què és. En què consisteix?

És un sistema de registre de dades validat, distribuït i descentralitzat que prescindeix d’una figura central que controli o atorgui veracitat a les dades. És a dir, que permet solucionar problemes com la necessitat d’un organisme que ens validi tots les dades que fem servir.

Se la coneix molt pel bitcoin però va molt més enllà, oi?

Sens dubte. És tan sols una petita mostra de totes les possibilitats que té. Tampoc Internet és tan sols Google o Facebook, oi?

I per què ha revolucionat tant el món de les finances?

Per la descentralització i la manca d’un element central, els bancs, que validin les dades. La blockchain agilitza les transferències, disminueix costos i incrementa l’eficiència dels sistemes.

Per això la banca ho veu amb recel?

Tot canvi representa sempre incertesa, però ja s’estan començant a fer aplicacions on la pròpia banca i els clients n’estan sortint beneficiats. Per exemple la blockchain permet agilitzar les transferències internacionals el mateix dia i de forma molt econòmica.

Cal ser un gran entès per saber fer anar aquesta tecnologia?

A nivell d’usuari són molts els usos i beneficis que tenim i tindrem gràcies a la blockchain. De fer transferències internacionals el mateix dia a la traçabilitat de qualsevol producte, l’agilització administrativa o la veracitat de tot document o dades de forma instantània i automàtica.

Podríem dir que el valor més important és la seguretat?

N’és un. Agilitza processos, dona veracitat i llibertat d’ús a les dades i dona seguretat i transparència. La blockchain de bitcoin, per exemple, no ha estat hackejada des de la seva creació, el 2009, i es calcula que seria necessari tot el pressupost en defensa dels Estats Units per intentar fer-ho.

Però qui hi ha darrere de tot aquest entramat?

És una tecnologia que està essent desenvolupada a tot el món per moltes empreses. Google, per exemple, ja està desenvolupant aplicacions amb blockchain per als seus serveis, clar missatge que les grans empreses tencològiques ja tenen clar el punt de canvi que representa.

A mesura que ens anem ‘tecnologitzant’, la ‘blockchain’ encara prendrà més força?

Sense cap dubte. Es calcula que el 2020 hi haurà 21.000 milions d’aparells connectats a Internet parlant entre si i generant un nivell de dades no conegut fins ara. Com tractar les dades, com verificar-les, emmagatzemar-les... seran problemes que la blockchain resol.

És cent per cent legal i segur?

Com Internet, és una tecnologia i per tant no pot ser no legal. I la seguretat, sí, sense cap dubte. És una tecnologia encara no hackejada i per tant podem assegurar que és segura.

tracking