Francisco R. Villatoro

“'The Big Bang Theory' ha apropat la ciència a la gent”

És un dels divulgadors científics més reconeguts d’Espanya. En el marc de les XVII Jornada de les ciències, imparteix avui a les 19.30 hores la conferència ‘El destí de l’univers’ a la sala d’actes de MoraBanc.

“'The Big Bang Theory' ha apropat la ciència a la gent”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Per què va començar a divulgar els seus coneixements científics?

Jo vaig estudiar Enginyeria Informàtica i Física, i llavors era molt aficionat a assistir a xerrades i conferències sobre ciència, però no va ser fins que vaig començar la meva tesi doctoral, el 1996, quan vaig decidir dedicar-m’hi i fer algunes xerrades i començar a escriure articles a la premsa. Des de llavors gaudeixo moltíssim de la divulgació.

Suposo que la divulgació ha canviat bastant durant els últims anys.

Evidentment. Fa 20 anys hi havia molt pocs divulgadors i no s’utilitzava Internet. En canvi avui dia hi ha molts divulgadors, molts joves, que fan una feina realment impressionant explicant qüestions referents a totes les branques de la ciència. Gràcies a les xarxes socials, la ràdio o la televisió, ara som molt coneguts, malgrat que potser trobem a faltar la presència de més divulgadors als grans mitjans de comunicació.

Parla dels grans mitjans de comunicació, quin paper hi juguen en la divulgació sèries de televisió com ara ‘The Big Bang Theory’?

És un fenomen que veig molt interessant i molt important. Per exemple, s’ha de tenir present que The Big Bang Theory ha apropat la ciència a la gent. Òbviament és una sèrie d’humor i mostra estereotips, però gràcies a això moltíssima gent ha pogut conèixer diferents aspectes de la química o de les noves tecnologies. És a dir, forma part d’un seguit de sèries que han incorporat la ciència com a element clau en el seu guió.

Des del 2008 divulga la ciència a través del seu blog ‘La Ciència de la Mula Francis’, d’on treu el temps?

És complicat, però al final el temps es treu d’on es pot. Jo sempre intento actualitzar diàriament el blog i alhora transmetre la meva passió per divulgar. L’avantatge que tenim els professors universitaris és que tenim accés a moltes revistes científiques que potser el públic en general no coneix. Al final, al blog tinc 5.000 usuaris únics diaris i 7.000 entrades vistes al dia.

Són unes xifres increïbles, però potser la percepció general és que la ciència és avorrida.

La realitat és que la ciència és avorrida. És apassionant quan arriba als mitjans de comunicació amb notícies espectaculars, però s’ha d’admetre que és una tasca diària de formiga que pot allargar-se molts anys per un únic tema.

Quina és la clau de la divul- gació?

Fer fàcil allò que en un principi és difícil. És un treball molt dur i s’ha de tenir present que a molts països com ara Espanya, França o Itàlia, la ciència no està gaire ben valorada perquè la gent no entén el profit que pot donar.

tracking