Tomás Pires

“El folklore és mantenir les arrels dels avantpassats”

El seu objectiu és donar a conèixer la cultura portuguesa al món. L’agrupació artística es va fundar l’1 de maig del 1996. Ahir va celebrar els 22 anys amb una jornada sobre el folklore portuguès a Andorra la Vella.

“El folklore és mantenir les arrels dels avantpassats”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com definiria el concepte ‘folklore’ breument?

El folklore va més enllà de la dansa o de les cançons. És a dir, és, evidentment, un concepte que està molt vinculat a les tradicions i a la cultura. Per tant, podríem dir perfectament que el folklore és mantenir les arrels dels avantpassats, el més antic d’un país o una zona concreta per no oblidar una identitat comuna a tot un grup de persones.

Però, potser el folklore és una cosa reservada a la gent gran i no és atractiu per als més joves.

No en el nostre cas, ja que som un grup molt jove en general. De fet, al grup de folklore Casa de Portugal tenim membres de totes les edats en un ventall que va des dels divuit fins als seixanta anys.

Els andorrans s’interessen per les danses i cançons tradicionals de Portugal?

Sí. Puc posar per exemple el cas de les janeiras, molt arrelades a Portugal i que ja són una tradició a Andorra. I és que hi ha moltes grans superfícies i comerços del Principat que ens truquen perquè anem a cantar al seu establiment i es reuneix molta gent per escoltar-nos. És a dir, a la gent li agrada veure allò que fem i s’interessa per la cultura portuguesa en general.

Per tant, podríem dir que la cultura portuguesa ja forma part de la cultura d’Andorra.

Sí, podríem dir que el folklore portuguès s’ha convertit en una part de la cultura andorrana, ja que el 90% de les persones que tenim al grup de folklore Casa de Portugal són persones molt arrelades a Andorra i per a nosaltres aquest país és casa nostra.

Quin tipus de balls i cançons fan al grup?

Nosaltres representem la cultura de la zona de Viana do Castelo, una regió del nord de Portugal, i tot allò que fem al grup està vinculat i és molt específic d’aquesta zona concreta del país. I és que, com per exemple a Espanya, s’ha de tenir present que el folklore de Portugal és molt ric i variat.

Com ha evolucionat el grup al llarg d’aquests vint-i-dos anys d’existència?

A l’inici, l’agrupació es va constituir amb persones que ja sabien una mica de folklore i que a Portugal formaven part d’altres grups de folklore abans de venir a viure a Andorra. Al llarg dels anys, però, hem evolucionat i pel grup han passat moltes persones que no tenien cap vinculació amb Portugal.

Fan viatges fora d’Andorra per promocionar les tradicions portugueses?

Sí, de tant en tant fem actuacions per Europa i on podem (riu). Al final, s’ha de tenir en compte que el nostre grup no té la finalitat d’obtenir beneficis.

I quan van a Portugal, hi ha molta diferència entre allò que fan allà i el que fan vostès?

Et podria dir que a Portugal hi ha un altre nivell. Això és cert i evident. Tot i això, amb els anys nos­altres hem guanyat molta qualitat, tant pel que fa al vestuari tradicional com a la dansa. De fet, hem anat vàries vegades allà i hem deixat el pavelló ben alt.

tracking