Mark Vanderloo

“Fem una feina i una altra persona ens etiqueta”

Va ser una de les icones de la moda masculina dels noranta i 2000. 50 anys. Nascut a Holanda, s’ha dedicat més de vint anys a exercir de model. Actualment és la imatge de l’agència Sotheby’s, que ahir va presentar l’aliança amb Rafael de La-Hoz Arquitectes.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què és un ‘top model’?

No hi ha una definició. Nosaltres fem una feina i una altra persona ens etiqueta. Crec que ho han fet per donar més importància a la nostra feina dins el món de la moda.

Cobren més les dones en aquesta indústria?

Hi ha hagut més d’una vegada que he cobrat més que la meva companya per fer la mateixa feina en una campanya. Però és cert que normalment cobren més les dones que els homes. El mercat és més gran per a elles i la quantitat de models femenines que hi ha és la mateixa que d’homes, per això, per la mateixa quantitat i més feina, el preu puja.

La condició de model passa per ser un objecte?

Si es vol pensar això, és possible. A mi, m’ajuda pensar que soc un producte, així no tens tants problemes quan has de fer un càsting per una feina i tens 15 persones que volen fer el mateix. És important que no pensis que ets tu, sinó que el producte és una persona amb cabell negre o amb cabell ros o ondulat. En teoria nosaltres som objectes, però si no poses res de tu mateix, ja sigui carisma, joc o alguna cosa en un dia de feina, és un pla molt buit. I si fos així no seria interessant.

És més inclusiu ara el món de la moda que abans?

La talla no és el tema. És cert que l’altura és important, en una desfilada una persona no pot fer un metre vint i la de davant un metre noranta perquè no quadraria. La roba sempre està feta per a unes mides determinades i les has de fer. Però avui en dia veus moda per a totes les talles i persona­litats.

Pesa l’edat en aquesta feina?

Crec que totes les edats tenen mercat. Hi ha vegades que treballes menys i d’altres ho fas més. Jo faig una desfilada a l’any (riu). Abans no, als anys noranta feia totes les desfilades: Milà, París, Nova York, etcètera. Feia entre 25 i 30 passarel·les en quatre o cinc setmanes. Avui en dia, no, em demanen coses diferents.

Què li ha ensenyat la seva professió?

Penso que m’ha ensenyat que el món sempre és petit i no hi ha límits. Si obres els ulls tens possibilitats arreu del món. També el fet de sentir-me bé a molts llocs del món gràcies al fet que he pogut treballar amb gent de tot arreu en molts països diferents. Crec que he tingut una vida molt rica en experiències.

Com definiria la bellesa?

(Sospira). No ho sé! Penso que hi ha moltes coses que són belles. A mi m’agrada, per exemple, mirar coses ben fetes. Ho veus, per exemple, amb les cases: si una casa està ben feta, per molt que passi el temps sempre serà bella. La bellesa també és tenir visió per crear una cosa que duri més enllà de la vida, això és una bellesa molt important, penso.

Vostè es considera guapo?

Normal (riu).

“Fem una feina i una altra persona ens etiqueta”

tracking