Gilles Capy

“Andorra pot ser molt més independent en energia”

És un dels responsables de l’empresa elèctrica més important de França. Va visitar recentment el Principat amb motiu de la presentació de la futura central de cogeneració del Pas de la Casa, en què Électricité de France (EDF) aportarà ajuda tècnica.

“Andorra pot ser molt més independent en energia”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quins acords té actualment EDF amb FEDA?

El 27 d’octubre del 2017 FEDA i EDF vam signar un protocol d’acord que preveu cooperacions en dos àmbits. El primer és un terreny històric referent a la compra d’energia i l’altre vinculat a activitats lligades a la generació energètica, sobretot a través de l’activitat hidràulica, i també a la diversificació de la generació elèctrica.

En què consisteix l’ajuda francesa?

Amb aquest acord, EDF es compromet a ajudar FEDA amb els seus coneixements d’enginyeria per facilitar tots els aspectes de la transició energètica que està duent a terme Andorra com, per exemple, en la construcció de la central de cogeneració del Pas de la Casa.

Parla de la transició energètica. És una prioritat per a EDF?

Així és. L’hem convertit en la nostra prioritat a través de la reducció de les emissions de CO2. L’elecció del canvi està vinculat justament al fet que, evidentment, el diòxid de carboni és el principal problema del canvi climàtic. Si Andorra, França i Europa volen lluitar contra aquest fenomen, que provoca desregulacions climàtiques molt destacables, han de prioritzar sistemes de generació d’energia diferents, com és el cas de la cogeneració.

Quin paper juguen les noves tecnologies en tot aquest canvi de model?

Justament, els països europeus, com França i Andorra, que tenen la prioritat de dur a terme accions contra el canvi climàtic, han de tenir present les noves tecnologies. La tecnologia és molt important per a la reducció del CO2.

Sistemes com el de cogeneració ajuden Andorra a ser més independent pel que fa a termes energètics?

Sí. Andorra pot ser molt més independent en energia. De fet, des d’EDF ajudem el Principat perquè sigui així. En aquest sentit, cal destacar i tenir sempre present que ens dirigim cap a unes energies que, a part de reduir les emissions de diòxid de carboni, generen una quantitat important d’electricitat que s’ha d’aprofitar. Això ajuda el país a ser més independent dels seus estats veïns.

On queda l’energia nuclear amb el desenvolupament de les renovables?

S’ha de tenir present que l’energia nuclear tampoc produeix emissions de diòxid de carboni. A França, però, tenim una llei de transició energètica, que votarem a final d’any, i que consisteix a desenvolupar un model mixt en què el 50% de la producció sigui nuclear i l’altre 50% d’energies renovables.

Quina és la tendència mundial?

S’està buscant l’equilibri perquè les renovables estan condicionades al clima. Per tant s’ha de trobar una energia alternativa que sigui poc contaminant.

tracking