Barri dels adobers

Una professió centenària

Una professió centenària

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una visita cada cop més apreciada a la ciutat de Marràqueix és el barri dels adobers, un espai on encara es treballen les pells i el cuir a l’estil tradicional, seguint unes ensenyances que es remunten a fa centenars d’anys. Situat al nord de la medina de la ciutat, les tines on es tinten les pells i es deixen llestes per a la posterior manufactura estan a l’aire lliure i es pot veure com les mans expertes que les treballen segueixen la marca de la tradició. Malgrat la curiositat que desperta, el barri dels adobers té dos inconvenients; per una banda, la dificultat d’accés i, per l’altra, la mala olor que desprèn.

La part positiva és que si de casualitat un arriba a prop però no acaba de trobar l’entrada, la mateixa pudor serà qui l’acabi guiant, ja que no cal oblidar que allà es treballa amb les pells dels animals i que els productes que utilitzen per tractar-les són un agradable oli d’oliva verge, l’escorça de surera, granadina i el toc secret, excrements de colom. No és estrany, així, que a l’entrada del barri hi hagi persones oferint menta per posar-se-la a sota del nas i respirar un aire més fresc i agradable.

Com a qualsevol país del Magreb, el comerç i el regateig van de la mà i si una persona vol podrà adquirir qualsevol producte d’aquest material a un preu força més assequible que en qualsevol botiga de gran marca i gran ciutat, ara bé, ho farà amb total coneixement de com es fa el producte i de com es treballa.

Les difícils condicions que presenta aquest espai han fet que durant molt de temps no sigui un dels llocs més concorreguts pels turistes, però des de fa cert temps el fet de poder veure en directe la tècnica amb què treballen el cuir, així com l’interès que desperta un producte tan apreciat com la pell, ha fet que cada vegada s’animin més persones a visitar aquest barri, fet que no sempre agrada als treballadors i als propietaris dels tallers, encara que tampoc és difícil que algun acabi fent de guia particular.

Marràqueix disposa d’una gran varietat d’oferta turística i cultural per als visitants i si un s’anima a visitar-la descobrirà un món nou a pocs quilòmetres de casa.

RECOMANEM

Ait Ben Haddou. Declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, aquesta casba ha estat la localització de pel·lícules com Lawrence d’Aràbia o Gladiator, entre d’altres.

tracking