Piràmides de Gizeh
Una meravella plena d'enigmes
El primer que a molta gent li ve al cap quan es parla d’Egipte són les piràmides de Gizeh. La gran piràmide és una de les set meravelles del món antic i després de tants anys, juntament amb les seves germanes petites, està envoltada d’enigmes. A dia d’avui encara no se sap amb certesa com els antics egipcis van poder arribar a construir aquestes estructures i situar pedres de gran tonatge unes damunt les altres fins arribar a crear tot un símbol a escala mundial, i que milers d’anys després encara perdura.
Sempre hi ha hagut moltes teories al voltant i fa poques setmanes en va sortir a la llum una de nova que deia que haurien humidificat la sorra per lliscar el material i facilitar la tasca de transportar-lo. No obstant això, aquest mecanisme tampoc acaba de desvelar tots els misteris de la seva construcció. Hi ha certs enigmes, però, que es van resoldre anys enrere. Per exemple, el seu significat. Tenien una funció funerària i al seu interior hi havia els cossos dels faraons Keops, Kefrén i Micerino, avi, fill i net de la quarta dinastia que van construir les seves piràmides de més gran a més petita per respectar el seu predecessor. La més gran té una altura de 139 metres i la segona, amb la punxa coberta de marbre, en té 136, malgrat que a simple vista pot semblar que és la més gran.
Actualment, totes estan buides, ja que el que es va trobar al seu interior es va traslladar al gran museu egipci. Ara, dins d’elles es poden veure els forats on estaven situades les tombes i poca cosa més. Els egipcis diuen que una vegada vist l’interior d’una ja s’han vist totes.
El que en cap moment va arribar a ser un misteri és la seva bellesa. Totes elles són visualment molt impactants des del primer moment, juntament amb el llarg desert que l’acompanya al seu darrere, així com l’esfinx. Els únics però de les piràmides de Gizeh d’avui dia són la massificació turística –comprensible per la seva importància–, així com la falta de seguretat, que obliga a visitar-les amb un guia local per no tenir cap mena de problemes amb els comerciants que hi ha a tot el recinte.
L'esfinx
És al costat de les piràmides i també té un gran pes històric. Tenia la funció de vigilar les piràmides i és famós per no tenir nas, el qual, es diu, va trencar Napoleó.