Pont de Tromso
Les millors vistes de l'Àrtic
Considerada com la ciutat noruega de l’Àrtic, o fins i tot la capital de l’Àrtic noruec, Tromso és una ciutat de 50.000 habitants que, en l’àmbit turístic, ofereix un ventall de possibilitats i atraccions.
Una és el Pont de Tromso, en noruec Tromsobrua. És un pont de carretera que creua l’estret de Tromsoysundet, entre Tromsdalen al continent i l’illa de Tromsoya. La construcció fa 1.036 metres de llarg, té 58 trams, dels quals el més llarg és de 80 metres, amb una distància màxima al mar de 38 metres.
El pont, dissenyat per l’arquitecte Erling Viksjo, es va començar a aixecar el 1958 i es va inaugurar el 1960 pel llavors primer ministre noruec, Einar Gerhardsen. En aquells moments, fa 58 anys, el pont de Tromso era el més llarg del nord d’Europa amb un cost total de 14,5 milions de corones noruegues, gairebé un milió i mig d’euros. El seu principal servei va ser corregir la que llavors era una deficient connexió de ferri entre els dos costats de l’estret i va ajudar a impulsar el creixement i desenvolupament de Tromso.
El pont uneix l’illa on es troba el centre de la ciutat i la zona on s’ubiquen la catedral de l’Àrtic i el telefèric (Fjellheisen) per pujar, per exemple, a la muntanya Floya. Als laterals, separats dels vehicles, té un carril exclusiu per a bicicletes i un altre per a vianants, ambdós perfectament senyalitzats. Visitar aquest pont és, pràcticament, un passeig obligat. Les vistes són meravelloses des de la part superior del pont i és molt segur per poder creuar a peu. El trajecte des de l’àrea d’acoblament de creuers fins a la catedral de l’Àrtic pot ser d’uns 25 minuts. Tot i això, el traçat pot relliscar una mica i es pot patir vent si les temperatures són massa baixes i si ha nevat recentment. Una bona recomanació és intentar portar la càmera de fotos de tornada a la part superior del pont, si es fa de nit, per obtenir un tir cronometrat de les llums brillants contra un cel ple d’estrelles. També es pot tenir la sort de veure les anomenades llums del nord. L’any 2000, la direcció de Patrimoni Cultural noruec va protegir el pont de Tromso contra modificacions.
RECOMANEM
Monument Amundsen. La ciutat recorda per sempre Roald Amundsen, explorador noruec que va dirigir l’expedició a l’Antàrtida. Una estàtua que va ser erigida com a monument el 1958.