Antoni Medina
“La cervesa té públic per a tots els gustos”
Els consells d’un mestre cerveser el van empènyer a persistir en el sector, des de fa vuit anys es dedica a l’elaboració de la cervesa artesanal
Què el va conduir a dedicar-se a la producció de cerveses artesanals?
Dins del sector de l’artesania no hi havia ningú que fes una cervesa d’aquestes característiques. S’elaboraven altres productes com el vi, la melmelada o la ratafia. Aleshores, vam decidir provar-ho i la idea va ser bona. El principi va ser dolent, però ja ens hem fet un forat dins del mercat. Ara, a Andorra hi ha dues marques més.
Vostè ja elaborava cervesa per a consum propi?
La cervesa sempre ha sigut un producte que a mi m’ha interessat. No em vaig plantejar el fet de fer-ne fins que vaig escoltar la gent. A casa sí que feia petites quantitats, i després amb l’antic soci vam decidir elaborar-ne en l’àmbit del país.
Els consells d’un expert li van suposar un punt d’inflexió. Com va canviar tot a partir d’aleshores?
L’inici va ser complicat, però abans de tancar vaig decidir continuar. A Andorra va venir el mestre cerveser Steve Haxley, de Liverpool, i em va ajudar a obrir els ulls. Després vaig canviar de local i vaig muntar una borda, a Arinsal.
El ventall de cerveses que té és ampli. Per què va decidir fer-ne una per homenatjar cada parròquia?
Vam decidir fer el que ens demanava el mercat i en aquest sentit s’ha de dir que també n’hi ha algunes que tenen més acceptació que d’altres. La cervesa té públic per a tots els gustos. Ara, tenim set cerveses fixes, amb un nom de cada parròquia, i una sense gluten. Després, també n’hi ha d’altres que van sortint, com la de blat. També en vaig elaborar una de picant, que he hagut de repetir per l’èxit que ha tingut.
El sector de la cervesa s’ha d’anar renovant?
Sí, la gent vol altres gustos i maridatges. He viatjat a Barcelona, al País Basc i a Madrid per fer cursos de cervesa. Ara també n’imparteixo jo per a la gent que vol aprendre a fer aquesta beguda.
Quina és la millor cervesa que ha tastat mai?
La que més em va agradar va ser una cervesa que treuen un cop l’any uns monjos trapistes d’Alemanya, que formen part d’una congregació religiosa. Hi ha dotze o tretze begudes arreu del món que porten el segell de beguda trapista.
Un productor també copsa els productes que hi ha a fora?
La cervesa és ara un producte que la pots trobar a tot arreu. El que sí que fem nosaltres és comprar la matèria primera a països com Alemanya, el Regne Unit o Bèlgica. En aquests estats, hi ha productores que planten ordi només per als artesans. Nosaltres necessitem un tipus d’ordi del qual en puguem treure tots els sucres, perquè si no és més complicat produir la cervesa.