Carolina Castellanos
“Amb l'Internet de les coses, podrem aportar valor afegit”
Creu que les empreses han d’estar obertes a les noves tecnologies
Què entenem per Internet de les coses?
És un concepte molt ampli tant a nivell residencial com a nivell empresarial. El concepte bàsic és que connectem els objectes que tenim a Internet. Aquests objectes, que són intel·ligents, ens poden donar informació a través de sensors que podríem utilitzar per fer anàlisis i crear alarmes per millorar la manera com fem les coses.
Això suposa canvis substancials en la manera de viure?
Amb aquesta eina hi haurà una automatització de les tasques. Accions que havíem de fer, ara es poden automatitzar, com ara fer el cafè, posar la rentadora o regular la temperatura de la nevera. Els sensors et poden ajudar a millorar el consum de la llar. A les empreses, per exemple, els sensors et poden avisar abans que una màquina s’espatlli i ja no haurem d’esperar que deixi de funcionar per reparar-la.
Hi ha tants partidaris com detractors d’aquest sistema intel·ligent?
Com a empreses, hem d’estar oberts a les tecnologies i fer aquesta inversió. La gent té por que l’Internet de les coses acabi amb els llocs de treball, però és un aspecte que aporta més valor a la feina. La gent podria dedicar-se a fer treballs amb més valor afegit que no pas a coses operatives.
En quins punts d’Andorra ja es fa servir aquest sistema?
Estem fent projectes interns per veure com podem implementar aquestes feines. Per exemple, n’hem fet un a l’hospital, on necessitaven mesurar la temperatura de les neveres. En el seu cas, aquesta dada és molt crítica perquè cal saber constantment les dades, ja que si hi ha un canvi constant hi pot haver un problema perillós per a les persones. També hi hem aplicat un sistema per mesurar el consum d’aigua.
L’Internet de les coses ja s’utilitza a altres empreses?
Estem desenvolupant el servei i creiem que podria ser una solució per al país. Encara no tenim els clients, però la idea és oferir tot el servei a les empreses. El problema que es poden trobar és a l’hora de seleccionar els sensors, ja que alguns cops han de ser molt específics. Fins ara, per a aquests sistemes necessites que diferents actors et facin la instal·lació, la configuració i la transmissió de les dades, però nosaltres busquem ser l’únic interlocutor.
Treballen en una data en concret?
Treballem amb la idea que a partir del 2019 puguem començar a donar servei a les empreses.
Com evoluciona el desplegament de la xarxa?
Ara tenim la xarxa desplegada a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany. Anirem ampliant-la a poc a poc en funció de la demanda del país. Si les pistes d’esquí necessitessin desplegar iniciatives, nosaltres podríem fer un desplegament d’una xarxa.