Ramon Armisén
“A nivell d'espectacle, no tenim res a envejar al ral·li
Primer pilot de ‘drift’ a participar en el Campionat d’Espanya d’aquesta disciplina. 35 anys. Andorrà, mecànic de professió, és capaç de posar a punt el seu propi vehicle per a competir i ensenyar als més joves les tècniques de pilotatge i posada a punt perquè ho facin en el futur.
Com aconsegueix un pilot de ‘drift’, disciplina poc coneguda, competir al Campionat d’Espanya?
Com la gran majoria dels que intentem començar, vaig haver d’estar dos anys treballant per poder arribar a tenir els diners per iniciar-me i pagar una primera temporada.
Com de difícil és trobar un equip?
Trobar equip és utòpic. És un món en el qual si no arribes amb un pressupost gran, sembles poc seriós, i el que cal començar a entendre és que tot això s’està professionalitzant a nivells de competicions com els ral·lis o les curses de resistència, per exemple, que són disciplines amb molts representants al país.
Com de lluny està el ‘drift’ d’aquestes?
Hi ha molt nivell. A nivell de cotxes no tenim limitacions i ja n’hi ha que competeixen al Campionat d’Espanya amb més de 800 cavalls de potència. A nivell d’espectacle, no tenim res a envejar-los.
L’hi tornarem a veure?
Jo m’he trobat que entre el desconeixement i la poca experiència, només he pogut tenir un patrocinador que em va permetre deixar de ser una mica amateur, però si el que vols és poder competir, necessites més gent i suport. L’objectiu seria tenir un equip i ser professional, però som on som.
Aquí a Andorra, amb què s’ha trobat?
Fins a l’estiu passat, ens ha costat molt poder-hi entrenar. Jo i el meu company Pedro González feia temps que volíem disposar del circuit per entrenar nosaltres, organitzar-ne per a altra gent i captar pilots. Enguany se’ns han obert les portes, però hem tingut més acceptació del mercat francès o espanyol, els andorrans han arribat cap a final de temporada.
Us sentiu sols o amb poc suport?
La gent jove comença a arribar al drift, però necessitem ajuda institucional. En ser un esport desconegut, els que fem drift estem una mica apartats, encara som els que derrapem, però cada cop menys, ara el que volem és professionalitzar-ho i que aquí, qui vulgui fer drift, tingui un lloc per a fer-ho.
Quines solucions ha trobat?
Vam intentar crear una associació andorrana de drift perquè es vegi que és molt més que el que es pot veure a la televisió i que sobretot hi ha força gent que té ganes de fer-ho.
Per tant, si ha de triar, pilot o impulsor del ‘drift’ a Andorra?
M’encantaria representar Andorra en Campionats d’Espanya o França, però si no soc jo, vull ajudar altres pilots a fer-ho. Aquí podem fer grans coses, enguany ja hem organitzat un esdeveniment amb 45 pilots i cinc eren del país. Volem que la xifra creixi, per aconseguir-ho necessitem ajuda i que més gent sàpiga qui som i què fem.