Rosa Maria Alonso

“Dos establiments han posat ascensor gràcies a les visites”

Sensibilitzant els negocis. 74 anys. Andorrana nascuda a Barcelona. És una de les vuit persones voluntàries que participen del projecte impulsat pel comú de la capital. Ja han aconseguit 14 comerços amics de la gent gran.

Rosa Maria Alonso

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Quina ha estat la funció dels vuit volun-taris?

Nosaltres anem als comerços per veure com estan preparats i per proposar millores. La gent gran, els que ens estem fent grans [riu] n’hi ha que van amb el caminador, en cadira de rodes, i encara que vagin acompanyats necessiten que la botiga tingui certa adaptació: rampes, provadors grans, seients, ascensor... Hi ha dos establiments que han posat ascensor gràcies a les nostres visites.

Comerços més accessibles, vaja.

Sí, però també necessiten música tranquil·la, facilitats si van al supermercat, perquè diuen “ahhhh ja no hi van”, sí que hi van a comprar, jo m’he trobat de vegades persones al súper que van en caminador, o amb bastó, que necessiten ajuda a la caixa, i l’amabilitat d’una persona que els doni un cop de mà. També la informació dels preus, que tingui una mida més gran.

I l’atenció al client?

També demanem que els dependents siguin atents, que tinguin una mica de paciència.

Són importants per a vostès aquests gestos.

Sí, doncs sí. M’he trobat algunes botigues on entres i no et diuen bona tarda o bon dia. I he vist persones grans que carregaven la bossa i no hi ha hagut un treballador que els anés a ajudar.

I que comptin amb vostès?

Sí, és clar. Tots som persones jubilades, una mica grans, i expliquem el que es necessitaria. Hi ha padrins que van acompanyats de fills o de qui els cuida, però també hi ha persones que van soles i necessiten una mica de col·laboració.

Quants comerços ha visitat?

Jo n’he visitat 4, i 3 han estat positius. Els visitem en parelles.

Un bon resultat!

Hem tingut sort, sí.

Vostè quant fa que es va jubilar?

Tinc 74 anys i he treballat fins als 71 gairebé. Fins que la meva filla va dir, “mama, ja”.

I sempre dedicada al comerç, oi?

Vaig pujar a Andorra perquè el meu exmarit venia a fer de joier i la nit de nuvis jo ja estava aquí. Vaig començar ajudant al taller de joieria del marit, després vam obrir una joieria a Escaldes... i després ja en botigues de moda.

No tenia ganes de jubilar-se.

Jo no m’hauria jubilat.

Però ara la porta bé.

Sí, dintre del que cap sí. Tinc les meves amistats, els meus fills, els nets.

I a l’Associació de la gent gran. S’hi va apuntar de seguida?

Deu fer dos o tres anys vaig començar a anar a dinar al Calones, tinc amigues que anaven a l’associació i em van animar a apuntar-m’hi.

tracking