Mercè Riba

“Millorar la salut del bestiar és millorar la salut de la gent”

Ha participat en la 40a Fira d’Andorra la Vella. 57 anys. Nascuda a Badalona, va arribar al Principat fa gairebé tres dècades per exercir de veterinària. Forma part de l’Associació andorrana de cooperació veterinària a l’Àfrica de l’Est (Daktari).

“Millorar la salut del bestiar és millorar la salut de la gent”

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què és Daktari?

És una associació que intenta millorar la vida de la ramaderia i el bestiar que viu als pobles més desfavorits d’Uganda. Per a la gent que viu en aquestes comunitats rurals el bestiar és molt important.

Salvar els animals per salvar les persones.

Exacte, és el concepte de la salut per a tothom. Salut interrelacionada. Millorar la salut del bestiar és millorar la salut de la gent que viu d’aquest bestiar. És a dir, sovint moltes famílies tenen una vaca o dues cabres que són la base de la seva alimentació i de la seva subsistència. Quan aquests animals es posen malalts i moren, la família queda molt afectada. Llavors, s’intenta treballar perquè els animals tinguin millor salut i més productivitat.

Quin tipus d’animals tracteu?

Bestiar boví, oví i cabrum. A més, també tractem els gossos perquè hi ha molts problemes amb la ràbia. Allà, cada any mor molta canalla per culpa de la ràbia i per aquest motiu s’han fet campanyes de vacunació que estan donant molts bons resultats.

Parla de la ràbia, quines malalties són les més greus?

Ara concretament s’està desenvolupant un programa per treballar contra la brucel·losi. És una malaltia que dona moltes baixes a nivell de bestiar i el seu contagi a les persones dona molts pro-blemes.

Per exemple?

Quan una persona es contagia de brucel·losi pot tenir úlcera corneal, meningitis, bronquitis, esterilitat o artritis, entre d’altres. Per tant, és important insistir en el fet que si millores les malalties animals també incideixes en la salut de la gent.

Com funciona l’associació?

Portem gairebé 10 anys. Funcionem amb voluntaris d’aquí que van a Uganda cada any una o dues vegades. A més, també es treballa amb voluntaris ugandesos perquè a poc a poc puguin agafar les regnes de tot això.

Pot participar qualsevol persona?

Cada any hi van veterinaris que estan acabant la carrera a les facultats de la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de Lleida. De fet, tenim convenis perquè puguin anar allà i fer els seus treballs de fi de carrera. Així mateix, també hi poden anar persones que no siguin veterinàries i que estiguin molt interessades en el projecte. Tothom pot aportar alguna cosa.

Teniu algun projecte de futur?

Sempre n’hi ha algun, sobretot perquè el bestiar molt sovint entra en conflicte amb la fauna salvatge. Per tant, tenim projectes com ara la creació de barreres ecològiques i no agressives per a bestiar salvatge i així protegir la ramaderia. També hi ha un projecte perquè els animals puguin obtenir l’aigua més fàcilment.

tracking