Jordi Vilaró

“Hem de pensar a portar la bossa de la compra de casa”

Prova pilot per millorar el reciclatge. La Mancomunitat ha posat en marxa a la Seu un projecte d’economia circular pioner a Catalunya per eliminar les bosses de plàstic dels comerços i afavorir la correcta separació dels residus orgànics

“Hem de pensar a portar la bossa de la compra de casa”M. V.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Com és que la Seu ha estat la ciutat escollida per a aquesta prova pilot?

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte europeu Ceres (climate change and european aquatic resources) de promoció de l’economia circular, impulsat per l’Ellen MacArthur Foundation. Nos­altres volíem posar en marxa una campanya semblant, adreçada al comerç local, i gràcies a la coordinació d’aquesta entitat i amb el suport de l’Agència Catalana de Residus hem pogut fer-la extensiva a les principals cadenes de supermercats del municipi.

Economia circular significa que el que surt de la terra torna a la terra?

Sí, pel que fa als productes orgànics. I en els cas de productes manufacturats amb materials no orgànics, el cicle es pot resumir en el fet que tot el que surt de la fàbrica torna a la fàbrica.

La Mancomunitat ja va promoure l’ús de bosses compostables fa tres anys. Quin resultat han tingut fins ara?

Actualment, una cinquena part de la població fa servir bosses compostables per a la fracció orgànica.

És una proporció acceptable?

Voldríem una proporció més gran, és clar, però cal pensar que canviar d’hàbits és sempre un procés lent. Precisament el que es vol amb aquesta prova pilot és aprofitar que els comerços substituiran les bosses convencionals per bosses compostables per promoure el seu ús en la recollida de la fracció orgànica, i accelerar així el canvi d’hàbits de cara a la prohibició definitiva de les bosses de plàstic el 2021.

El comerços cobraran les bosses compostables?

Les bosses de caixa, sí: així ho diu la llei i nosaltres no la podem canviar. També hi haurà, però, bosses compostables a les seccions de fruita i verdura fresca per substituir les bosses de plàstic sense nanses. La idea central rere aquestes mesures és acostumar els clients dels comerços que quan hi vagin portin la bossa de casa.

Cobrar les bosses de caixa ha estat una mesura eficaç?

Sí, des que es va implantar se n’ha reduït el consum a la meitat.

Per què es posa èmfasi en un residu biodegradable com és la fracció orgànica?

Perquè és un dels residus potencialment més contaminants. El procés de descomposició a l’abocador genera gas metà, que és 21 cops més contaminant que el diòxid de carboni. Per això insistim perquè se separi correctament, per tal que es pugui tractar en una planta de compostatge.

Hi ha qui diu que no té lloc a casa per separar les deixalles.

Qui no vulgui reciclar les deixalles sempre trobarà alguna excusa, encara que no tingui raó. Per això fem el possible per informar els ciutadans sobre la necessitat i els avantatges del reciclatge.

tracking